«Η κλιματική κρίση θα μετατρέψει την Αθήνα σε έρημο»

Το Bloomberg για τον καύσωνα και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Καύσωνας: Η Κλιματική Κρίση Θα Μετατρέψει Την Αθήνα Σε Έρημο

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η Ελλάδα που προσπαθεί για ακόμη ένα καλοκαίρι να αντιμετωπίσει δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Η εικόνα των πυρκαγιών που έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα γης, σε συνδυασμό με τον καύσωνα διαρκείας γεννά δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της.

Ακραίος κίνδυνος φωτιάς σήμερα σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο

Σε ένα από αυτά κάνει εκτενή αναφορά το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, το οποίο προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια η Αθήνα θα μοιάζει με έρημο. 

«Όσο περισσότερες είναι οι πυρκαγιές, τόσο λιγότερος χρόνος υπάρχει για την αναζωογόνηση του οικοσυστήματος. Η υπερθέμανση του πλανήτη εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας», αναφέρει αρχικά το Bloomberg, βάζοντας παράλληλα στην εξίσωση και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την ελληνική πρωτεύουσα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν», επισημαίνεται στο άρθρο.

Ακόμα, γίνεται αναφορά και στις προβλέψεις του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος έκρουσε και το «καμπανάκι» για πιθανή ερημοποίηση της Αττικής: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».

Μάλιστα, το Bloomberg  καταλήγει σε ένα ακόμα πιο δυσοίωνο σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. «Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top