Φωτιά Δερβενοχώρια: Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα - Όλες οι εξελίξεις

Σε ποια σημεία δίνεται μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια- ρεπορτάζ Παναγιώτη Μπούσιου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Για τρίτη μέρα μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια.

Φωτιά Πουρνάρι

Oι άνεμοι στο χωριό Πουρνάρι δυνάμωσαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι κι έτσι δυσκόλεψαν το έργο της πυρόσβεσης. Τουλάχιστον τρία εναέρια μέσα επιχειρούν στο σημείο, ενώ μια εστία φωτιάς απέχει μόλις λίγα μέτρα από κατοικίες, όπως μετέδωσε η Κατερίνα Ρίστα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα για τη φωτιά στο χωριό Πουρνάρι/ μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα για τη φωτιά στο χωριό Πουρνάρι/ μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, απομακρύνοντας ξερόκλαδα με μπουλντόζες. Όπως μετέδωσε η Κατερίνα Ρίστα, σε δεύτερη ζωντανή σύνδεση, η φωτιά εκεί που δείχνει ότι πάει να σβήσει, υπάρχει μια νέα αναζωπύρωση.

Φωτιά στα όρια Μάνδρας - Ελευσίνας

Στο κάτω άκρο του πύρινου μετώπου, στο βουνό μεταξύ Μάνδρας - Ελευσίνας γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από τα εναέρια μέσα να οριοθετηθεί η φωτιά, όπως μετέδωσε ο Άρης Λάμπος στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star. Παρόλο που υπάρχει οικισμός κοντά, προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια, καθώς οι άνεμοι πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ρεπορτάζ του Άρη Λάμπου για τη φωτιά στα όρια Μάνδρας- Ελευσίνας/ μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Φωτιά Κανδήλι 

Το χωριό Κανδήλι εκκενώθηκε νωρίτερα σήμερα και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και στην αλλαγή της φοράς του ανέμου η φωτιά πλησίασε αλλά δεν έφτασε στα σπίτια. Οι φλόγες αυτού του πύρινου μετώπου κατευθύνονται ουσιαστικά προς τη Νέα Πέραμο.

Φωτιά Μέγαρα: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Κανδήλι

Το ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Το ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Αυτό το μέτωπο θα απασχολήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις τις επόμενες ώρες, καθώς πρόκειται για δάσος με αρκετούς οικισμούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star. Επί ποδός είναι και το Λιμενικό για να επιχειρήσει σε απεγκλωβισμούς μέσω θαλάσσης, αν χρειαστεί. Σκοπός είναι να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο πριν φτάσει στη Νέα Πέραμο και η μάχη δίνεται σε αυτό το σημείο. 

H μάχη με τις φλόγες στο Κανδήλι

H μάχη με τις φλόγες στο Κανδήλι

Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα

Η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αττική ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και συγκεκριμένα από το χωριό Πάνοκτο. Χθες, κατέβηκε προς τα χωριά Πουρνάρι, Παλαιοχώρι και Αγία Σωτήρα, τα οποία εκκενώθηκαν χθες.

Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα

Αργά χθες βράδυ και σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα. Το μήνυμα από το 112 εστάλη κατά κύριο λόγο, για τους πυκνούς καπνούς που κατεύθυναν οι άνεμοι σε αυτές τις περιοχές.

Μεταξύ αυτών των δύο περιοχών, βρίσκεται η εθνική οδός, μια «φυσική» αντιπυρική ζώνη. Οι αρχές ήθελαν επίσης, το σημείο αυτό να είναι «καθαρό», έτσι ώστε αν η φωτιά κατέβαινε τόσο χαμηλά, να μην υπήρχαν πολίτες καθοδόν, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Μπούσιος στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Eικόνα από τη φωτιά στην Άνω Βλυχάδα στη Νέα Πέραμο/ Eurokinissi Bασίλης Ρεμπάπης

Eικόνα από τη φωτιά στην Άνω Βλυχάδα στη Νέα Πέραμο/ Eurokinissi Bασίλης Ρεμπάπης

Το ένα μέτωπο κατεβαίνει λοιπόν από το χωριό Πάνακτο προς τη Νέα Πέραμο και το άλλο «κοιτάζει» προς τη μεριά της Πάρνηθας, χωρίς όμως να την απειλεί.

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν:

  • η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο
  • η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή
  • η Πολωνία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον συντονισμό τους.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές αύριο Πέμπτη

Όπως είπε, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται αύριο Πέμπτη σε:

  • Αττική
  • Βοιωτία
  • Εύβοια
  • Κορινθία
  • Αργολίδα

«Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Ακραία ζέστη στην Ευρώπη

της Μαρίας Ψαρά

Αυτό θα είναι το νέο φυσιολογικό; Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη πυροδοτεί πυρκαγιές από την Ελλάδα έως την Ελβετία, καθώς η Ρώμη και η περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών.  

Οι πυρκαγιές ξεσπούν καθώς ένα άλλο κύμα ζέστης από τη Σαχάρα τυλίγει τη Μεσόγειο, φέρνοντας χθες στην Καταλονία το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, 45,1 °C.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο οποίος ελέγχει τις ακραίες θερμοκρασίες, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8C, που σημειώθηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια, θα μπορούσε να δοκιμαστεί. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών της ΕΕ να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Όμως, το να πάρει μπροστά η Πράσινη Συμφωνία της δεν ήταν μια εύκολη διαδρομή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top