Έτσι θα χτυπούσαν οι τρομοκράτες - «Μπείτε με όπλα και εκρηκτικά!»

Ποιοι είναι οι άνδρες που συνελήφθησαν και πόσο θα πληρώνονταν

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό μεθόδευε επιθέσεις κατά επιλεγμένων στόχων στη χώρα μας. Ήδη έχουν συλληφθεί δύο άτομα με καταγωγή από το Πακιστάν, που σχεδίαζαν στρατολόγηση και επίθεση με θανατηφόρο αέριο κατά αθώων πολιτών. 

Δίκτυο τρομοκρατών ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

Με χειρουργικές κινήσεις ΕΥΠ και Ελληνική Αστυνομία κατάφεραν να συλλάβουν δύο άνδρες που ετοιμάζονταν να αιματοκυλήσουν το κέντρο της Αθήνας. Ενεργοποιήθηκαν από άνδρα εκτός Ελλάδας και ήθελαν να τινάξουν στον αέρα γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, κοντά σε εβραϊκή συναγωγή, σκοτώνοντας αθώους πολίτες. 

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν για τρομοκρατία στην Ελλάδα

Οι δύο ανδρες 27 και 29 ετών είναι Πακιστανοί. Ζούσαν 4 με 5 χρόνια στην Ελλάδα - σε Σπάρτη και Ζάκυνθο - και απασχολούνταν σε αγροτικές δουλειές.

Πριν ένα μήνα τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί της αντοτρομοκρατικης σε συνεργασία με την ΕΥΠ, αρχικά γιατί δεν είχαν έγγραφα. 

Στην κατοχή τους βρέθηκαν περίπου 12 κινητά τηλέφωνα, στα οποία εντοπίστηκαν συνομιλίες που είχαν σε διάφορες εφαρμογές με τον «εγκέφαλο».

Αρχικά τους είπε να προκαλέσουν χτύπημα στο εστιατόριο. Θα έπαιρναν χρήματα ανάλογα με τους αθώους πολίτες που θα σκότωναν: 10.000 με 15.000 ευρώ, ανάλογα με το χτύπημα. 

Να μπείτε με όπλα και εκρηκτικά. Αν δεν τα καταφέρετε, τότε να μπείτε με αέριο και φωτιά όταν θα έχει πολύ κόσμο.

Στις συσκευευές εντοπίστηκαν ακόμα βίντεο και φωτογραφίες του εστιατορίου που είχαν βάλει στο «μάτι», αλλά και της εβραϊκής συναγωγής που βρίσκεται κοντά.

Ποιο είναι το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα

Αυτό είναι το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα / Φωτογραφία Eurokinissi (Βασίλης Ρεμπάπης)

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Επίσης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´ αγνώστου ( ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν) για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα). Ασκήθηκε δίωξη και για πρόσκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς είχαν προσεγγίσει δύο άτομα τα οποία αρνήθηκαν να στρατολογηθούν κι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Απαγωγές, επιθέσεις με αέριο και όπλα στις επιθέσεις των τρομοκρατών

Για την εκτέλεση του σχεδίου που περιελάμβανε απαγωγές, επιθέσεις με αέριο και θα οδηγούσε σε πραγματικό μακελειό, χρειάζονταν ολόκληρο στρατό από τρομοκράτες. 

Όπως αποκάλυψε το Star, η ΕΥΠ τους εντόπισε ενώ βρίσκονταν στη διαδικασία της στρατολόγησης. Μάλιστα, το εν λόγω δίκτυο συνδέεται με ανάλογο δίκτυο επικίνδυνων τρομοκρατών που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο χθες τη νύχτα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακραίο ισλαμιστικό δίκτυο προσπαθεί να κάνει εντυπωσιακό χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το 2021 στην Κύπρο αποσοβήθηκε στο «παρά πέντε» πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση από Πακιστανούς, ενώ η αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε χθες τη  νύχτα οχτώ άτομα που προετοίμαζαν «λουτρό αίματος» στην Αμβέρσα και σε προάστεια των Βρυξελλών.

Θεοδωρικάκος: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προτεραιότητα της ΕΥΠ»

Την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και τη σύλληψη των αλλοδαπών που ετοίμαζαν χτύπημα με θύματα στην Αθήνα, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media.

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας», αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση δικτύου τρομοκρατών

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top