Πέτρος Φιλιππίδης: Αθώος για τον βιασμό, ένοχος για τις δύο απόπειρες

«Όχι» εισαγγελέα στα ελαφρυντικά

Ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού και αθώος για έναν βιασμό η ετυμηγορία για τον Πέτρο Φιλιππίδη / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sta

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα αθώος για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ηθοποιού το 2008 και ομόφωνα ένοχος για δυο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014, αφού το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της Εισαγγελέως. 

Στο πλευρό του ηθοποιού ο οποίος περίμενε για ώρες ακούνητος στο εδώλιο την ετυμηγορία βρίσκονται η σύζυγός του Ελπίδα Νίνου και ο γιος του Δημήτρης.

Λίγη ώρα αργότερα, μετά το πέρας της συζήτησης επί των ελαφρυντικών, η Εισαγγελέας απέρριψε τα δύο ελαφρυντικά που ζήτησε η υπεράσπιση, αυτά της καλής συμπεριφοράς και του σύννομου βίου.

Πέτρος Φιλιππίδης

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την ετυμηγορία, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο και τον γιο του / Φωτογραφία: Ανέστης Συμεωνίδης

Στο δικαστήριο παρούσες ήταν και οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Ζέτα Δούκα, οι οποίες ενωμένες σαν μια γροθιά, άκουσαν την ετυμηγορία. Το «παρών» έδωσαν και οι άλλες καταγγέλλουσες, οι οποίες ξέσπασαν σε κλάματα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Δίκη Φιλιππίδη: Στο δικαστήριο Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου 

Στο δικαστήριο παρευρέθηκαν και σήμερα η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου / Φωτογραφία Ανέστης Συμεωνίδης

Δίκη Φιλιππίδη: Γιατί η εισαγγελέας αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συνήγοροι του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησαν από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Είναι σε μια ηλικία και το ποινικό του μητρώου δεν έχει καμία παράβαση νομική παράβαση. Κανένας δεν είχε πει τίποτα τον Φεβρουάριο του 2021 για το Πέτρο Φιλιππίδη. Ο βιος του είναι άμεμπτός είναι ένας άνθρωπος της τέχνης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος για να προσθέσει απευθυνόμενος στο δικαστήριο: «Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση αναγνώρισης ενός ελαφρυντικού και να επιβάλλετε μια ποινή πλημμεληματικου χαρακτήρα».

Ωστόσο, η εισαγγελέας δεν πείστηκε και απέρριψε την πρόταση.

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά με το 2014» ανέφερε η εισαγγελέας ζητώντας να απορριφθεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ακόμη η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, που ζήτησε ο ηθοποιός τονίζοντας στο δικαστήριο: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν "παραφωνίες" στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελινα Παπούλια για περιστατικά το 1996», υποστήριξε.

Δίκη Φιλιππίδη: Η πρόταση της εισαγγελέως για τις κατηγορίες

Στις 13 Ιανουαρίου η Εισαγγελέας Έδρας κ. Στόγια πρότεινε ο Πέτρος Φιλιππίδης να κηρυχθεί ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού τον κατηγορούμενο και αθώο λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό.

Η κ. Στόγια έκρινε πως η καταγγέλλουσα βιασμό εμφάνισε διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις που έδωσε στον Εισαγγελέα, στην Ανακρίτρια και τελικά στο Δικαστήριο και έτσι δημιουργούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες. «Αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη», είχε πει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι διαφοροποιήσεις που εντόπισε στα λεγόμενα της ηθοποιού έχουν αντίκτυπο και στον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων. «Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η πρώτη καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με "ίσως" και "μπορεί" ..Ποια από όλες τις εκδοχές είναι η αλήθεια;», είχε αναφέρει η Εισαγγελική λειτουργός η οποία δήλωσε πως «Έχω αμφιβολίες».

Η Εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών, ζητώντας να κριθεί ένοχος για αυτές τις υποθέσεις ο Πέτρος Φιλιππίδης. Τόνισε, δε, ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν.

Πέτρος Φιλιππίδης: Οι κατηγορίες εναντίον του

Ο ηθοποιός κατηγορείται ότι βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές , καθώς και ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014.

Οι πράξεις του 2008 και του 2010 φέρεται να τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ η περίπτωση του 2014 καταλογίζεται ότι έγινε μέσα στο αυτοκίνητο του , μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.

Και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με την δικογραφία ο επιφανής καλλιτέχνης φέρεται να έδρασε «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας».

Στην δικογραφία γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο που ο Πέτρος Φιλιππίδης λειτουργούσε: «είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top