Πυροβολισμός 16χρονου: «Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια»

Τι κατέθεσε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον ανήλικο Ρομά στη Θεσσαλονίκη

«Καζάνι που βράζει» η Θεσσαλονίκη μετά τον πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό / Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Την ώρα που ο 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι χαροπαλεύει στην εντατική, στο «φως» έρχεται η κατάθεση του κατηγορούμενου αστυνομικού. «Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια», φέρεται να υποστήριξε.

Πυροβολισμός 16χρονου: Οι διάλογοι των αστυνομικών μετά την καταδίωξη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε την ταυτότητα του δράστη, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της καταδίωξης.

Πυροβολισμός 16χρονου: Φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

«Ποιος και πώς ήταν ο οδηγός δεν είδα, ούτε ο υπάλληλος του πρατηρίου μας ανέφερε τίποτα για τον οδηγό. Μόλις μας το ανέφερε ο υπάλληλος, κατευθείαν ανεβήκαμε στις μηχανές και φύγαμε από το πρατήριο για να εντοπίσουμε το αγροτικό. Επίσης ενεργοποιήσαμε τις σειρήνες των μοτοσικλετών», φέρεται να είπε.

Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την καταδίωξη, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να στοχεύσει με ακρίβεια, επειδή κρατούσε το όπλο με το ένα χέρι και ότι πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και μία στο αγροτικό όχημα χαμηλά.

«Έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μια φορά στον αέρα και μια φορά στο αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή ανηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου».

16χρονος Ρομά Θεσσαλονίκη

Ο 16χρονος Ρομά δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

«Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί στις καταδιώξεις» λέει η εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ.

Η εγκύκλιος της αστυνομίας, όμως, «αδειάζει» τον κατηγορούμενο αστυνομικό, καθώς φαίνεται ότι απαγορεύει τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια των καταδιώξεων.

Η εγκύκλιος αυτή είχε σταλεί σε όλα τα τμήματα στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, μετά τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο ενός Ρομά και τον τραυματισμό ενός ανήλικου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega: 

Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος.

Ακόμα, υπογραμμίζεται και η «πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης, όταν αυτή καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και των λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανόμενου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο έγινε η καταδίωξη».

Θεσσαλονίκη: «Εντελώς αθώος ο αστυνομικός», λέει ο Κούγιας

Νωρίτερα, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιστη του 34χρονου κατηγορούμενου αστυνομικού για τον πυροβολισμό και τραυματισμό του Ρομά, με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι ο εντολέας του είναι «εντελώς αθώος».

«Μετά την ολοκληρωμένη ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι ο εντολέας μας είναι εντελώς αθώος για τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται, αφού τόσο από τις καταθέσεις του υπαλλήλου του πρατηρίου, όσο και των τριών συναδέλφων του προκύπτει ότι, για να σώσει τη ζωή των δύο συνάδελφων του, οι οποίοι επέβαιναν στην άλλη μοτοσυκλέτα, από τρεις συνεχόμενες επιθέσεις του οδηγού του αγροτικού αυτοκινήτου, ο οποίος, τραβώντας χειρόφρενο τρεις φορές διαδοχικά, αντέστρεψε την πορεία του αυτοκινήτου του και επετέθη μετωπικά με αυτό στην πρώτη μοτοσυκλέτα που τον ακολουθούσε, επιδιώκοντας τον θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό των επιβαινόντων σε αυτήν αστυνομικών, γι’ αυτό κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ο εντολέας μας πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top