Δημήτρης Λιγνάδης: Γιατί αποφυλακίζεται, παρά την καταδικαστική απόφαση

Ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, λέει τι προβλέπει ο νόμος

Τι λέει ο Αλέξης Κούγιας για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη / Βίντεο Ant1

Εκτός φυλακής θα βρίσκεται μέχρι το Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης, αν και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για τους δύο από τους τέσσερις καταγγελλόμενους βιασμούς, γενονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, δίνει εξηγήσεις για τους λόγους που η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. 

Εκτός φυλακής ο Λιγνάδης - Έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής

Αποφυλακίζεται εντός των επόμενων ωρών ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς το δικαστήριο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του καταδικασθέντος σε 12 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς ανηλίκων.

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς, αθώος για άλλους δύο

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η απόφαση για αναστολή στην έφεση ελήφθη με πλειοψηφία 4 προς 3, με μειοψηφούντες 2 ενόρκους και μία δικαστή, οι οποίοι έκριναν ότι ο ηθοποιός πρέπει να παραμείνει στη φυλακή. Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις από το ακροατήριο στο άκουσμα της απόφασης. 

Δημήτρης Λιγνάδης

Αποφυλακίζεται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης / Eurokinissi

Το δικαστήριο όρισε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης με τους εξής περιοριστικούς όρους: της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 1, 6 και 20 του μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να καταβάλει έως τις 23 Ιουλίου, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

Η οικογένεια και οι φίλοι του σκηνοθέτη κάνουν προσπάθειες να βρεθούν τα χρήματα της εγγύησης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας. «Αν τα συγκεντρώσουμε μέχρι το μεσημέρι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αφεθεί ελεύθερος», ανέφερε μιλώντας στον Ant1.

Δημήτρης Λιγνάδης

Γιατί θα αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης - Τι προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με τον Κούγια

Με ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, έσπευσε να απαντήσει για ποιους λόγους αποφυλακίζεται ο ηθοποιός. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τον νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής, όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

  • έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα
  • δεν είναι ύποπτος φυγής
  • δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό
  • δεν είναι φυγόποινος
  • δεν είναι φυγόδικος
  • δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα
  • δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα

Σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - Κυβέρνησης για την αναστολή στον Λιγνάδη

«Σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί βουλευτές και πρώην υπουργοί, ενώ η Πρόεδρος και οι Τακτικοί Δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των Αθηνών αποφάσισαν ότι ο κύριος Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος όλων των πράξεων για τις οποίες κατηγορήθηκε και ενώ γνωρίζουν ότι τον κύριο Λιγνάδη καταδίκασαν, με πλειοψηφία μίας ψήφου, ένορκοι που και το νόμο δε γνωρίζουν και το κυριότερο, ότι αυτοί παραπλανήθηκαν από αγράμματους νομικά και ασυνείδητους ηθικά, παρουσιαστές και παρουσιάστριες, lifestyle εκπομπών της τηλεόρασης, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι όχι η δημοσιογραφία, αλλά μόνο η τηλεθέαση μέσα από ένα ατελείωτο κουτσομπολιό, τόλμησαν, πάλι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, να αμφισβητήσουν τη σημερινή απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε, εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε», αναφέρει ο γνωστός ποινικολόγος.

Ηλιόπουλος για αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή»

Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κοινωνία και πολιτική. Οργισμένη ήταν και η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσου Ηλιόπουλου.

«Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει, «όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να "κουκουλώσουν" την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα  ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν».

«Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή», τονίζει ο Ν. Ηλιόπουλος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top