Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά φάρμακα - Πώς θα χορηγούνται

Τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Όσα είπε η Μίνα Γκάγκα για τη χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί. Ωστόσο, ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών και η πλατφόρμα ανοίγει αύριο, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη.

Όμικρον: Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όπως είπε, θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών. Τόνισε, δε, ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

Σε ποιες ομάδες θα χορηγούνται τα αντι-ιικά φάρμακα

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα αντι-ιικά φάρμα θα χορηγούνται στις ίδιες ομάδες που χορηγήθηκαν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή, αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  • Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Τι είναι τα αντι-ιικά φάρμακα

Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται από το στόμα.

Σε σχετική κλινική μελέτη, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση Covid-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.

Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COvid-19. Η μολνουπιραβίρη έχει λάβει έγκριση για χορήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκκρεμεί η σχετική απόφαση των ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη και Αμερική.

Επιπλέον, το αντι-ιικό ρινοναβίρη χορηγείται από το στόμα σε μορφή χαπιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω Covid-19 κατά 89% συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου με Covid-19.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ καταλήγουν ότι παρά τις θεραπευτικές εξελίξεις έναντι της Covid-19, ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top