Έβρος: Συνέλαβαν αστυνομικό και τη σύντροφό του στην Τουρκία

Ολονύχτιο διπλωματικό θρίλερ – Αφέθηκαν ελεύθεροι

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος εκτυλίχθηκε χθες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς συνελήφθησαν ένας 41χρονος αστυνομικός και η 28χρονη σύντροφός του στα σύνορα με την Τουρκία. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αστυνομικός δεν πήγε χθες στην πρωινή του βάρδια στο Αστυνομικό Τμήμα Φερών, όπου υπηρετεί. Αμέσως οι προϊστάμενοί του άρχισαν να τον αναζητούν, ενώ ούτε και η σύντροφός του είχε εμφανιστεί στο σπίτι και στην εργασία της. 

αστυνομικός Έβρος

Ο 41χρονος αστυνομικός

Μετά από έρευνες προέκυψε πως ο 41χρονος υπαρχιφύλακας το μεσημέρι της Κυριακής που δεν είχε υπηρεσία πήγε μαζί με τη σύντροφό του στην Αδριανούπολη για ψώνια. 

Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη τους χάθηκαν, μέχρι χθες το μεσημέρι, όταν εκπρόσωπος των τουρκικών αρχών ενημέρωσε τηλεφωνικά συγγενείς του αστυνομικού και το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη ότι βρίσκεται εκεί. 

Όπως τους είπε, το βράδυ της Κυριακής ο 41χρονος ελέγχθηκε σε απόσταση 50 μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο γιατί το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε κατά ένα μέτρο μέσα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. 

αστυνομικός σύντροφος

Ο αστυνομικός και η σύντροφός του είχαν πάει στην Αδριανούπολη για ψώνια

Επίσης ο υπαρχιφύλακας φέρεται να είχε ανοιχτή την υπηρεσία GPS στο κινητό του κι έτσι η τουρκική Στρατοφυλακή συνέλαβε το ζευγάρι και το οδήγησε ενώπιον των δικαστικών αρχών στην Ανδριανούπολη. 

Έβρος: Διπλωματικός πυρετός

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος για να αφεθεί ελεύθερο το ζευγάρι. 

Ενημερώθηκαν αμέσως τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ενήμερος από την πρώτη στιγμή για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν και ο Πρωθυπουργός.

Έβρος σύλληψη

Ο αστυνομικός υποστήριξε πως βρέθηκε στην απαγόρευμενη ζώνη λόγω λάθους του GPS

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα -με εντολή του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου- και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ενώ σε ανοιχτή γραμμή παρέμεναν μέχρι να διευθετηθούν όλα τα σχετικά ζητήματα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική προξενική Αρχή στην Αδριανούπολη.

Έβρος: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Τελικά το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους αργά χθες το βράδυ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να διαμείνουν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην Αδριανούπολη για 48 ώρες, ώστε να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα του αστυνομικού και της συντρόφου του και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. 

Έβρος: Τι είπε ο αστυνομικός

Ο Έλληνας αστυνομικός στην ανάκριση δήλωσε ότι μπήκαν στην Τουρκία από τη Συνοριακή Πύλη Ipsala και ισχυρίστηκε ότι μετέβησαν στο κέντρο της Αδριανούπολης, όπου και έκαναν τα ψώνια τους. 

Για το πώς βρέθηκαν στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη το απέδωσε σε λάθος στο σύστημα πλοήγησης. 

28χρονη Έβρος

Η 28χρονη που συνελήφθη μαζί με τον αστυνομικό

Όπως είπε, είχε δύο εναλλακτικές επιλογές. Διάλεξε τελικά την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους σταματήσει η χωροφυλακή και να τους συλλάβει. «Είχαμε έρθει να ψωνίσουμε, δεν είχαμε άλλο σκοπό», είπε χαρακτηριστικά.

Έβρος: Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Η σύλληψη του ζευγαριού σύντομα έγινε πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι εντοπίστηκε σε απαγορευμένη ζώνη. Αφήνουν μάλιστα αιχμές για την «πραγματική» μετακίνηση των δύο Ελλήνων. 

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA σημείωσε ότι ο αστυνομικός και η κοπέλα του «οδηγήθηκαν και κρατούνται στη Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής στην Κεσσάνη και ότι στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η γενική εισαγγελία της Κεσσάνης, κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν τα κινητά τηλέφωνα και τα πράγματα του Έλληνα αστυνομικού και της φίλης του».

Έβρος: Είχε συλληφθεί και ο πατέρας της 28χρονης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο πατέρας της 28χρονης, είχε προ εξαετίας συλληφθεί και κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές ότι δήθεν είχε εισέλθει παράνομα σε τουρκικά ύδατα με την ιδιότητα του ψαρά. 

έβρος

Πριν από έξι χρόνια είχε συλληφθεί και ο πατέρας της 28χρονης για παραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά είχε αθωωθεί

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 14 Μαΐου του 2015, σε τουρκικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Δέλτα του Έβρου. Στη δίκη που ακολούθησε αθωώθηκε, όπως και άλλοι δύο που επέβαιναν μαζί του στο αλιευτικό σκάφος.

Οι τρεις Έλληνες αλιείς είχαν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, δεν προέκυψε, όμως, κατά την τελική νομική κρίση παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ύστερα, δε, από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική Λιμενική Αρχή της Αλεξανδρούπολης και τις τουρκικές διωκτικές αρχές, κυβερνήτης και πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κύρωση. Επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στην Αλεξανδρούπολη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ 

«Ανακοινώνεται ότι, αστυνομικός υπηρετών στο Α.Τ. Φερών της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε διαταχθεί σήμερα 6-12-2021, να εκτελέσει υπηρεσία σε πρωινή βάρδια, δεν μετέβη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναζητηθείς πρωινές ώρες σήμερα από την Υπηρεσία του, προέκυψε ότι χθες 05-12-2021 μεσημβρινές ώρες, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας (ημερήσια ανάπαυση), μετέβη οδικώς με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μαζί με οικείο του πρόσωπο, στην Τουρκία για τουριστικούς λόγους.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα 6-12-2021, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις τουρκικές Αρχές, συγγενικό του πρόσωπο και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ότι ο ανωτέρω αστυνομικός βραδινές ώρες χθες Κυριακή, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ελέγχθηκε μαζί με το οικείο πρόσωπο που επέβαιναν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διότι κατά δήλωση των τουρκικών Αρχών, ευρίσκονταν ένα μέτρο πλησίον απαγορευμένης περιοχής.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ελεύθεροι αφέθησαν με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης ο αστυνομικός και η κοπέλα του. Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού -που ήταν εκτός υπηρεσίας- ενημερώθηκαν ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το ΥΠΕΞ. Υπήρξε συντονισμένη δράση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Στην περιοχή μετέβη με εντολή του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, υπήρξε διαρκής συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική προξενική Αρχή στην Αδριανούπολη».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top