Κορωνοϊός: «Έρχεται 5ο κύμα με νόσηση από εμβολιασμένους χωρίς ανοσία»

Η ανοσία από την τρίτη δόση θα διαρκεί περισσότερο από τη δεύτερη

Με τη χώρα να σημειώνει αρνητικά ρεκόρ στο μέτωπο του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πέμπτο κύμα που έρχεται αλλά και τη σημασία της ανοσίας, μέσω του ολοκληρωμένου εμβολιασμού. 

Κορωνοϊός: 6.682 νέα κρούσματα σήμερα - 87 νεκροί και 561 διασωληνωμένοι

«Έχουμε ένα μακρόσυρτο τέταρτο επιδημικό κύμα στη χώρα μας, το οποίο έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι νωρίτερα από άλλες χώρες» εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, σημειώνοντας ότι το φθινόπωρο είναι η εποχή των κορωνοϊών. 

Κορωνοϊός: 28 περιοχές της Ελλάδας όπου «καλπάζει» η πανδημία

Ο καθηγητής προέβλεψε, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ότι «και τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολλά προβλήματα στο σύστημα Υγείας, δεδομένου ότι τα σοβαρά περιστατικά θα προστίθενται σε αυτά που έχουμε ήδη τώρα».

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για τους ασθενείς - Πότε πρέπει να πάνε νοσοκομείο

Ο κ.Τσακρής υποστηρίζει ότι πρέπει να «τρέξει» η τρίτη δόση, καθώς όσο περνούν οι μήνες περνά η δραστικότητα του εμβολίου. «Δε φταίει το εμβόλιο. Είναι η φύση του ιού τέτοια. Ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα μέσα στα αναπνευστικά κύτταρα. Όλα αυτά συμβάλλουν ώστε η ανοσία μας να μην είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τον ιό» τόνισε. 

Κορωνοϊός: «Έρχεται 5ο κύμα με νόσηση από εμβολιασμένους που δεν έχουν ανοσία»

«Θα μπούμε σε ένα πέμπτο επιδημικό κύμα, στο οποίο θα έχουμε νόσηση από εμβολιασμένους. Το είδαμε και στο Ισραήλ αυτό. Μπορεί να μη νοσούν βαριά, αλλά αυτό θα συμβάλλει στη διασπορά του ιού» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβαίνει επειδή θα έχει μειωθεί πολύ η ανοσία. 

«Η τρίτη δόση κάνει πολύ καλύτερη ανοσία σε σχέση με τη δεύτερη δόση. Φαίνεται, επίσης, ότι η ανοσία από την τρίτη δόση θα διαρκεί περισσότερο, σύμφωνα με τα εργαστηριακά δεδομένα» κατέληξε.

Αυστρία: Στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι η τρίτη δόση του εμβολίου

Την ίδια θέση για το πέμπτο κύμα της πανδημίας υποστηρίζει και ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο καθηγητής Γεροτζιάφας στην εκπομπή «Koινωνία Ώρα Μega».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν “μπετοναριστεί” οι ανεμβολίαστοι»

O καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης σχολίασε ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών, αναφέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε τον γύρο της χώρας για να πείσει τον κόσμο για τον εμβολιασμό. «Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», είπε.

Όσα είπε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στην εκπομπή «Koινωνία Ώρα Μega»

Όσα είπε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στην εκπομπή «Koινωνία Ώρα Μega»

Τόνισε ακόμη πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν “μπετοναριστεί” οι ανεμβολίαστοι. Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top