Γυναικοκτονίες: Εισαγγελική παρέμβαση για την ενδοοικογενειακή βία

Ζητά να οδηγούνται στο αυτόφωρο οι δράστες

Βίντεο από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για την πιο πρόσφατη γυναικοκτονία που διαπράχθηκε στην Ελλάδα - Η 48χρονη Νεκταρία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύζυγό της (29/10/21)

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και  των «γυναικοκτονιών», ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλίωτας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από τους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν άμεσα, προκειμένου να προστατευθούν πρωτίστως οι γυναίκες και τα «ευάλωτα πρόσωπα» της οικογένειας, όπως είναι οι ανήλικοι, οι ανήμποροι και οι υπερήλικες, και οι υπαίτιοι να οδηγούνται στο αυτόφωρο, εφόσον διαπράττουν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Έντεκα γυναικοκτονίες σε εννέα μήνες - Όλο και μακραίνει η «μαύρη» λίστα

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει την έξαρση των εγκλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας και των «γυναικοκτονιών», με «ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως, σε βάρος των γυναικών».

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο κ. Πλίωτας υπογραμμίζει ότι «η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε, αξιώνει επιτακτικά, στα πλαίσια της λειτουργικής σας αρμοδιότητας και αποστολής για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών, και τη δική σας, υπερβάλλουσα εγρήγορση, σημαντική παρέμβαση και συμβολή». 

Γυναικοκτονία Ρόδος: «Η συγγνώμη της οικογένειας δεν έχει καμία σημασία»

Ο κ. Πλίωτας ζητά από όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας να επιλαμβάνονται άμεσα, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή και να ενθαρρύνουν τα θύματα (παθόντα πρόσωπα) της οικογενειακής βίας να καταφεύγουν στις εισαγγελικές αρχές, τις αστυνομικές αρχές και στις δομές των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών, προκειμένου να  καταγγέλλουν τις βίαιες σε βάρος τους συμπεριφορές.

Παράλληλα, ζητά από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν για απομείωση της έντασης και αποφυγή της κλιμάκωσής της αλλά και για να αποφευχθούν τα  χειροτέρα. 

Γυναικοκτονία Φολέγανδρος: «Χάλασε η φάση και σκότωσε το παιδί μου;»

Τονίζει ότι επιβάλλεται όταν εμφανίζονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία τις περισσότερες φορές  είναι γυναίκες, «να προσεγγίζονται με διακριτικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται στην καταγγελία βίαιης σε βάρος τους συμπεριφοράς».
         
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρακινεί τους συναδέλφους του, εκτός της συνδρομής των αστυνομικών αρχών, να καθιστούν τις δομές των κοινωνικών υπηρεσιών κοινωνούς του προβλήματος και να καλούνται αυτές να παρέχουν τις κατά περίπτωση επιβαλλόμενες και προβλεπόμενες δικές τους μέριμνες και φροντίδες.

Νέα γυναικοκτονία στην Αργολίδα: Σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όταν συντρέχουν αξιόποινα περιστατικά πρέπει να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα πλημμελήματα και να προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα οι συναφείς ποινικές υποθέσεις στο ακροατήριο για εκδίκαση.

Κρήτη: Αυτή είναι η 48χρονη που σκότωσε ο σύζυγός της με οκτώ μαχαιριές

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στην έξαρση των γυναικοκτονιών τονίζει ότι το φαινόμενο έχει πάρει διεθνή έκταση και υπογραμμίζει ότι αυτό έχει προκαλέσει ευρείες συζητήσεις για τυχόν τυποποίηση του εγκλήματος της «γυναικοκτονίας» ως διακριτής ανθρωποκτονίας ή διακεκριμένης της παραλλαγής, θεώρηση που έχει ήδη καθιερωθεί νομοθετικά σε πολλές χώρες και ιδίως σε αυτές που εμφανίζουν ιδιαίτερη ένταση του φαινομένου και έξαρση γενικώς της εγκληματικότητας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top