Κορωνοϊός: Πιέζεται το ΕΣΥ - Πέντε ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα

Παγώνη: «Μεγάλο το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα»

Όσα είπε η Ματίνα Παγώνη για το νέο κύμα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα - Πηγή: Σκάι

Σε έξαρση φαίνεται ότι είναι το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.  

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα - Τι έχει πέσει στο τραπέζι

Εκτός από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, υψηλός είναι και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται ξανά στα όριά τους. «Η Βόρεια Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα», είπε σήμερα χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον Σκάι.

Κορωνοϊός: Επισήμως πέντε εκατομμύρια νεκροί παγκοσμίως

Αναφερόμενη στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία φτάνουν έως 97%, ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Αποκάλυψε ακόμα ότι έγιναν πέντε μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ: δύο ασθενείς από την Αλεξανδρούπολη,  δύο από τη Λάρισα και ένας από τη Χαλκίδα.

Τα ποσοστά ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται με Covid σε ΜΕΘ, στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, κυμαίνονται από 95,2 έως 96%.

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα περιοριστικά μέτρα - Τι θα ανακοινωθεί

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αποσυμφόρηση της κατάστασης προβλέπει σταδιακή επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την νοσηλεία ασθενών που θα παραπέμπονται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, ανέφερε στο ΑΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία ασθενών Covid.

Το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Η διαφύλαξη της κανονικής λειτουργίας των υγειονομικών δομών και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ covid και non covid περιστατικών, είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

«Σε αυτή τη φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού δεν έχουμε προβεί σε μείωση των χειρουργικών αιθουσών παρά την αύξηση των νοσηλευόμενων με Covid-19. Απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή ώστε να προστατευθεί η κανονική λειτουργία του ΕΣΥ και αυτό μπορεί να γίνει με την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και της αύξησης των εμβολιασμών στις περιοχές που πιέζονται τα Νοσοκομεία», είπε, καταλήγοντας ότι οι υγειονομικές δομές βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα να ακολουθήσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα σε περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δ, την χαλαρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και τις καιρικές συνθήκες, αφού ο κορονοϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top