Πανεπιστήμια: Δια ζώσης εκπαίδευση αποφάσισε η Σύνοδος - Οι αντιδράσεις

Αντάρτικο από τους καθηγητές – Γιατί αντιδρούν στη δια ζώσης εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στη δια ζώσης εκπαίδευση επιστρέφουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Πανεπιστήμια: Επιστρέφουν οι φοιτητές - Πώς θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ

«Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο» δηλώνει η Σύνοδος μέσω ανακοίνωσής της.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων

«Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Σύνοδος αναφέρει ακόμα στο ψήφισμά της ότι «ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».   

Στη Σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Αντάρτικο από τους καθηγητές – Γιατί αντιδρούν στη δια ζώσης εκπαίδευση

Μετά τη Νομική της Αθήνας, που αποφάσισε να κάνει και φέτος τα μαθήματα εξ΄ αποστάσεως και άλλες πανεπιστημιακές σχολές κάνουν «αντάρτικο» και αρνούνται τη δια ζώσης διδασκαλία.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές δηλώνουν ότι θεωρούν «ακατανόητη και ανεδαφική» τη θέση του Υπουργείου Παιδείας για διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών σε ποσοστό 100% και στη μέγιστη πληρότητα των  αιθουσών, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες).

Όπως ισχυρίζονται, πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού  καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50- 80% (όπως στα θεάματα).

Από την πλευρά της, η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ (διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ) διευκρινίζει ότι τάσσεται ευθέως υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης και ζητά να δίνεται  ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας για την αντιμετώπιση  τέτοιων δυσμενών συνθηκών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν ακόμη τη δυνατότητα αναστολής φοίτησης για ένα εξάμηνο για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να κάνουν τεστ, ενώ τονίζουν ότι έχει καθυστερήσει η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα ΑΕΙ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top