Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ποιοι θα την κάνουν πρώτοι, ποιοι θα ακολουθήσουν

Όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για το ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας (13/9/21)

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ραντεβού θα πρέπει να κλείσουν περίπου 285.000 πολίτες. 

Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Για ποιους θα είναι υποχρεωτική η 3η δόση εμβολίου  

Ήδη από χθες αρκετοί από αυτούς έλαβαν σχετικό sms στο κινητό τους τηλέφωνο για να κλείσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση. 

Εμβόλιο: Τα ποσοστά εμβολιασμού σε ενήλικες και παιδιά

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου mRNA θα κάνουν άλλη μία δόση εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna). Όσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούν να εμβολιαστούν με μία δόση εμβολίου mRNA ή με μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson. 

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση

Όπως έγινε γνωστό η τρίτη δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις εξής ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

Εμβόλιο BioNTech: Διαθέσιμο για παιδιά 5 - 11 ετών από μέσα Οκτωβρίου

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Ο στόχος της τρίτης δόσης

Στόχος της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Γκάγκα: Ανοίγει σύντομα  η τρίτη δόση εμβολίου για όλους! 

Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι; Οι επιστήμονες εξηγούν

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top