Βαρυμπόμπη: Οι τρεις παράγοντες που συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς

Τι είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας

Τους τρεις παράγοντες που συνέβαλαν στη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. 

καμένη επιχείρηση Βαρυμπόμπη

Επιχείρηση catering υπέστη σοβαρές ζημιές

Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν, δηλαδή τη χαμηλή υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς έπαιξαν επίσης: 

  • Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  • Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  • Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο.

καμένα Βαρυμπόμπη

Αποκαρδιωτική η εικόνα στη Βαρυμπόμπη μετά τη φωτιά 

«Τα νέα είναι σχετικά καλά για σήμερα, τουλάχιστον για την Αττική τα πράγματα δείχνουν ότι μπορεί να ελεγχθούν. Αλλά υπάρχουν και οι άλλες περιοχές, όπως η Κως, η Εύβοια, η Μεσσηνία. Η έκρηξη πυρκαγιών στη χώρα οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούν καύσιμη ύλη, και ουσιαστικά τις περισσότερες φορές έχουμε αυτανάφλεξη αυτών», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα μια πυρκαγιά που αναπτύσσεται σε μεικτή περιοχή είναι αρκετά δύσκολη. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να ελεγχθεί μια φωτιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, με 45 βαθμούς Κελσίου, με καύσιμη ύλη και ανέμους που μπορούν να κάνουν παρανάλωμα μια περιοχή. 

σπίτι καμένο

Οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επέκταση της φωτιάς

«Έχουμε να κάνουμε με μια αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης υγρασίας και της καύσιμης ύλης που υπήρχε. Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και λόγω μορφολογίας, αφού η μορφολογία της σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ της Πάρνηθας και της Πεντέλης, γεγονός που ενίσχυσε αυτή την κατάσταση», εξήγησε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στη φωτιά στην Εύβοια ανέφερε πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές. 

«Η περιοχή δεν είναι αστική, είναι δασική, με διάσπαρτους οικισμούς. Έχει άλλη μορφολογία αυτή η περιοχή».

Λέκκας: Τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από τη φωτιά 

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει σήμερα, και πώς πρέπει να προφυλαχθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, ο κ. Λέκκας είπε:

κατάσβεση

Αυτή την ώρα υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

«Ήδη έχουν εκδοθεί οδηγίες από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ώστε άτομα που έχουν ευαισθησία και αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν να εκτίθενται στην ατμόσφαιρα έξω. Χθες το βράδυ ήταν αποπνικτικές οι συνθήκες σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου».

«Είναι ένα κομβικό σημείο στην Αττική που έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία. Είναι ένας κόμβος που θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Αν συνυπολογίσει κανείς την Κινέτα και τα Γεράνεια Όρη που κάηκαν, αλλά και περιοχές στην Πεντέλη, θα δει ότι έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση σε κομβικά σημεία της Αττικής», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top