Εμβολιασμός 12-15 ετών: Τι εξετάζει η Επιτροπή και ποιες οι συστάσεις ΕΜΑ

«Το εμβόλιο θα έχει προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα»

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας (31/5)

Αποφάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών αναμένεται να πάρει το ερχόμενο διάστημα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά και το «πράσινο» φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BionTech σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. 

ΕΜΑ: Ασφαλές το εμβόλιο των Pfizer/BionTech στα παιδιά 12-15 ετών

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, η έγκριση από τον ΕΜΑ του εμβολίου της Pfizer σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο: Η Γερμανία προγραμματίζει τον εμβολιασμό παιδιών από τον Ιούνιο

Εξήγησε ότι η Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ενώ τόνισε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός των 12-15 ετών δε θα έχει υποχρεωτικό, αλλά προαιρετικό χαρακτήρα.

Εμβολιασμός:«Όσοι δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους παίρνουν μεγάλο ρίσκο»

Εμβόλιο 12-15 ετών: Τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στα διεθνή δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Όπως είπε, περί τα μέσα Μαΐου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσησης (CDC) των ΗΠΑ διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ πριν από τρεις ημέρες ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάσισε την επέκταση των εμβολιασμών με εμβόλιο mRNA στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, σε μικρό αριθμό παιδιών έδειξε ότι είναι περίπου 100% αποτελεσματικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η μελέτη ήταν μικρή και δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Εμβόλιο 12-15 ετών: «Ναι» του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Pfizer

Την περασμένη Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/Biontech σε παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, που εξέτασε το εμβόλιο, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή είχε λάβει τα απαραίτητα

δεδομένα για να εγκρίνει το εμβόλιο για νεότερους εφήβους και διαπίστωσε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι του COVID-19, ενώ επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν πότε θα χορηγήσουν το εμβόλιο της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top