«Έφυγε» από τη ζωή ο Γεώργιος Πλειώνης, ο τελευταίος «αετός της ερήμου»

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο αντιπτέραρχος που πολέμησε τους Ναζί

Γιώργος Πλειώνης

Σε ηλικία 101 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Πλειώνης, ο τελευταίος εν ζωή πιλότος της 335ης Ελληνικής Μοίρας Διώξεως, που έδρασε στη Μέση Ανατολή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Είχε γεννηθεί το 1920 στην Κύμη Ευβοίας και το 1939 είχε εισαχθεί στη Σχολή Αεροπορίας, μετέπειτα Σχολή Ικάρων, με την 9η σειρά ιπταμένων. 

Ο Γεώργιος Πλειώνης σε εκδήλωση προς τιμήν του

Όταν κηρύχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν δευτεροετής Ίκαρος, εκπαιδευόμενος στο Τατόι, από όπου μεταφέρθηκε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στο Άργος μαζί με τους υπόλοιπους συμφοιτητές του της 9ης και 10ης σειράς για την περάτωση του αρχικού κύκλου πτητικής εκπαίδευσης. 

Βετεράνος που πολέμησε στην Κορέα φοβάται για το τέλος του κόσμου - «Θα αφανίσουν την ανθρωπότητα»

Τον Απρίλιο του 1941 μαζί με άλλους αεροπόρους μεταβαίνει στην αεροπορική βάση της RAF στη Χαμπανία του Ιράκ, για εκπαίδευση στα Χαρικέιν, τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της εποχής. Στη συνέχεια, λόγω της έκρυθμης κατάστασης εκεί θα μεταφερθεί με όλη τη μοίρα εκπαιδευομένων στη Ν. Ροδεσία.

Τον Οκτώβριο του 1941 θα τοποθετηθεί στην 335η Μοίρα Δίωξης, την πρώτη ελληνική πολεμική μοίρα δίωξης, που δρούσε κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο της RAF στη Βόρεια Αφρική, εφοδιασμένης με καταδιωκτικά Χαρικέιν. 

Ο Γεώργιος Πλειώνης

Ένα χρόνο μετά, θα πάρει μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τη δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν (23 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 1942), όπου θα κυνηγήσει τον Ρόμελ «με μια κονσέρβα και μια γαλέτα», αλλά και σε αποστολές προστασίας συμμαχικών νηοπομπών στη Μεσόγειο, όπου θ’ αναγκαστεί δυο φορές να εγκαταλείψει λόγω βλάβης το αεροσκάφος του, πέφτοντας με το αλεξίπτωτό του στη μανιασμένη θάλασσα.

Αργότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου θα βρεθεί με τις ελληνικές πολεμικές μοίρες στην Ιταλία, χτυπώντας τους Ναζί στις γιουγκοσλαβικές ακτές καθώς οπισθοχωρούσαν από τα Βαλκάνια. Ύψωσε την ελληνική σημαία «πετώντας σε ξένους ουρανούς», τη στιγμή που η χιτλερική σβάστικα μόλυνε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στις 14 Νοεμβρίου 1944, θα επιστρέψει στην απελευθερωμένη από τους Ναζί Αθήνα μαζί με την 335η Μ.Δ. και θα πάρει μέρος λίγο αργότερα στις επιχειρήσεις εναντίον των γερμανικών φρουρών σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. 

Ο αντιπτέραρχος Γ. Πλειώνης είχε πολεμήσει του Ναζί και στον πόλεμο της Κορέας

Το διάστημα 1946-1949 θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις του Εμφυλίου, ενώ το 1951 ως επικεφαλής του 13ου Σμήνους Μεταφορών θα αναχωρήσει για την Κορέα.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά τον Πόλεμο της Κορέας, θα έχει συμπληρώσει συνολικά τον αριθμό-ρεκόρ των 383 πολεμικών αποστολών. Υπήρξε διοικητής στη συνέχεια μεγάλων αεροπορικών μονάδων και σχηματισμών.

Για την επιχειρησιακή του δράση τιμήθηκε με δύο δωδεκάδες συμμαχικά και ελληνικά μετάλλια και παράσημα συμπεριλαμβανομένου και του Αριστείου Ανδρείας.

Στις 12 Μαΐου 1967 αποστρατεύτηκε από την Χούντα των Συνταγματαρχών λόγω της άρνησής του να συνεργαστεί μαζί τους με τον βαθμό του ταξιάρχου. Αποκαταστάθηκε με τον βαθμό του αντιπτεράρχου με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

«Ουρανοί ανοίξτε…. τροχοδρόμησε ο μπαμπάς για την τελευταία πτήση 16:31», έγραψε ο γιος του Μανώλης Πλειώνης στην ιστοσελίδα του στα κοινωνικά δίκτυα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top