Παπαευαγγέλου: Όλα όσα είπε για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων

Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου μετά από 7 εβδομάδες

Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της καθηγήτριας παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνας Παπαευαγγέλου, για την πορεία της πανδημίας του covid-19 στη χώρα.  

H λοιμωξιολόγος σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα, αν και υπάρχει μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες.  

Κορωνοϊός: 1.496 νέα κρούσματα - Στους 707 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών υπολογίζεται σε 2.500. Έτσι, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα τη μέρα. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 44 έτη. 

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 23.500 και παρατηρείται σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, αλλά αυξητικές τάσεις σε άλλες. 

Σταθερός στο 6% ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού 

Ο δείκτης θετικότητας για αυτή την εβδομάδα παρέμεινε σταθερός στο 6%. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα, αλλά ακόμη περισσότερο οι ειδικοί παρακολουθούν την θετικότητα σε τυχαία δειγματοληψία, δηλαδή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς» σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.  

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πιεσμένη με μέσο όρο 470 εισαγωγές καθημερινά. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται πάνω από 5.000 ασθενείς στην επικράτεια, ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας άνω των 75 ετών. 

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έφερε ένα αισιόδοξο παράδειγμα από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου εργάζεται. «Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μείωση των εισαγωγών σε 60 άτομα, ενώ ο μέσος όρος στο Αττικό τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 90». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην αργία της 25ης Μαρτίου. 

Πιέζεται και στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης 

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε πως αναμένουμε να πιεστούν και τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, όπου πλέον καταγράφονται 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται πως υπάρχουν 3.000 ενεργά κρούσματα, τα 2/3 εκ των οποίων εντοπίζονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή, η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται στο 77%. 

Κρούσματα σήμερα: Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Η λοιμωξιολόγος έκανε ειδική αναφορά και στους θανάτους λόγω κορωνοϊού που καταγράφονται στην Ελλάδα. Τόνισε λοιπόν πως παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι μικρότερος του 5%. 

 Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ ή απώλειας ζωής έχει μειωθεί λόγω της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, αλλά και χάρη στη μείωση των ηλικιωμένων ασθενών λόγω του εμβολιασμού. Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως «δεν υπάρχει αύξηση θανάτων σε μικρότερες ηλικίας κάτω των 65 ετών». 

Οι κακές συνήθειες που επιδεινώνουν την άμυνα έναντι του κορωνοϊού 

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και νοσήματα όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και κακή φυσική κατάσταση αυξάνουν τη φλεγμονή, αλλά και την θρόμβωση σε ασθενείς που νοσούν με Covid-19. Η σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες. 

Κικίλιας: Και λίστα αναμονής για τον εμβολιασμό για κορωνοϊό 

Πως θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων 

Τέλος, η επιτροπή ειδικών εξετάζει το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση των εξωτερικών χώρων, όπου η διάδοση του ιού έχει αποδειχθεί πως είναι μειωμένη. «Συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», τόνισε επίσης η λοιμωξιολόγος. 

Χαρδαλιάς: Τα self test φέρνουν άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, μετακίνησης

«Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, τα ατομικά τεστ που έρχονται και στην Ελλάδα. Μια φορά την εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ανθρώπων» είπε για την εισαγωγή των self test. Όπως τόνισε,  έτσι θα έχουμε έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση με στόχο την έγκαιρη διακοπή μετάδοσης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top