25η Μαρτίου: Άνοιξε τις πύλες της η Εθνική Πινακοθήκη

Ο ελληνικός «θησαυρός» που εκτίθεται για πρώτη φορά

Ανακαινισμένη, γεμάτη ελληνικό φως και με διπλάσιο εμβαδόν, η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε σήμερα τις πύλες της για να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους, που τίμησαν με την παρουσία τους την Ελλάδα και βρέθηκαν στη χώρα μας για τις επετειακές εκδηλώσεις. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα, υποδέχτηκαν τον πρίγκιπα Κάρολο με τη σύζυγό του, Καμίλα, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τη σύζυγό του Άντρι, τον Ρώσο πρωθυπουργό Μεσούστιν και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Μητσοτάκης: Με περηφάνια και συγκίνηση εγκαινιάζουμε την Εθνική Πινακοθήκη

Τα αριστουργήματα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», «Η κήρυξη της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό», αλλά και εμβληματικοί πίνακες όπως «η Έξοδος του Μεσολογγίου», υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους της χώρας μας. 

«Η Ελλάς Ευγνωμονούσα»

«Το νέο λαμπρό κτίριο μάς επιτρέπει να αναδείξουμε τον πλούτο και την υψηλή ποιότητα της νεότερης ελληνικής τέχνης» δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. 

«Η Έξοδος του Μεσολογγίου»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πρίγκιπας Κάρολος στάθηκε μπροστά από τον πίνακα «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα», του φιλέλληνα συμπατριώτη του που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα.

«Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα»

Γαλλικό ενδιαφέρον για την υπουργό Άμυνας Φλορανς είχε ο πίνακας του Ντε Λακρουά, εμπνευσμένος από την Ελληνική Επανάσταση. Για τον Ρώσο πρωθυπουργό «Η πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας από τον Κανάρη», έργο του Ιβάν Αιβαζόφσκι, ρωσοαρμενικής καταγωγής.

Ιστορική παρακαταθήκη το έργο, που για πρώτη φορά εκτίθεται και είδαν πρώτοι οι επίσημοι καλεσμένοι μας ήταν τα σχέδια που έφτιαξε ο Βαυαρός φιλέλληνας Κρατσαιζεν, ο οποίος έβαλε τους ήρωες της Επανάστασης να ποζάρουν και μετά να υπογράψουν πάνω στις προσωπογραφίες τους. 

Οι προσωπογραφίες των ηρώων του '21

Το «Ιστορικόν Λεύκωμα Της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» βραβευμένο έργο από την Ακαδημία Αθηνών, είναι το ελληνικό δώρο στους υψηλούς προσκεκλημένους. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top