Εμβόλιο Pfizer: Το 92% ανέπτυξε αντισώματα μετά την πρώτη δόση στην Ελλάδα

Στη μελέτη συμμετείχαν οι εμβολιασθέντες υγειονομικοί του νοσ. Γεννηματά

Οι ηλικιακές ομάδες που έπονται να εμβολιαστούν

Πολύ ενθαρρυντικά φαίνονται τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που έγινε για τα αντισώματα του εμβολίου της Pfizer, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. 

Το 92% των εμβολιασθέντων υγειονομικών του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης ανέπτυξε υψηλό τίτλο αντισωμάτων 14 μέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer/BioNtec.

Οι μετρήσεις αυτές έγιναν τον Ιανουάριο σε 425 υγειονομικούς, ηλικίας 21 έως 67 ετών. Η μελέτη αυτή είναι τέταρτης φάσης και πρόκειται για  την πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος (425 άτομα) και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Από τους 425 που εμβολιάστηκαν, οι 362 που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL, ενώ μόνο 33 που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (<50.0 AU/mL).

Από την άλλη, οι 63 από τους εμβολιασθέντες που είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από COVID-19, ανέπτυξαν όλοι πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL.

Πτωτική τάση στα αντισώματα για τους άνω των 50 ετών

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως η ηλικιακή ομάδα 20-50 ετών δε διέφερε στους τίτλους αντισωμάτων που ανέπτυξε.

Ωστόσο, από τα 50 έτη και άνω οι τίτλοι αντισωμάτων παρουσίασαν πτωτική τάση, η οποία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από την ηλικία των 60 και άνω. 

Έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία των μετρήσεων των 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, όπου αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι αντισωμάτων. Σημειώνεται πως η ίδια μελέτη θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στα ίδια άτομα επίσης 3, 6 , 9 και 12 μήνες αφού λάβουν τη δεύτερη δόση. 

ΠΟΥ: Μειώθηκαν τα κρούσματα και οι θάνατοι παγκοσμίως παρά τις μεταλλάξεις

Σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να παρουσιαστούν μετά τη χορήγηση του εμβολίου, κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν όλες ήπιες και παροδικές, και ταυτίζονται με τις αντιδράσεις που προκαλούν συνήθως τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση). 

Η ταυτότητα της μελέτης

Η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας (RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS CoV 2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κύρια ερευνήτρια τη Δρ. Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, Πρόεδρο ΕΝΛ και Συντονίστρια των δύο Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"). Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" ήταν οι Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου (επιμελήτρια Α’ Βιοπαθολογίας), η Γεωργία Γκουντή (καρδιολόγος – εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος (χημικός) και ο Νικήτας Παπαδόπουλος (πυρηνικός ιατρός, αντιπρόεδρος Συντονιστικής Ομάδας Εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top