Κορωνοϊός: Το ΣτΕ «παγώνει» υποθέσεις για πρόστιμα των 300 ευρώ

Αφορά όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και ζητούν ακύρωση των προστίμων

Δείτε στο βίντεο όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας κατά την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ με πιλοτική δίκη. Η απόφαση του θα καθορίσει την τύχη όχι μόνο των εκκρεμών υποθέσεων, αλλά και των μελλοντικών. 

Nέες βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα

46 Θεσσαλονικείς, σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείουκατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα, κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19), ειχε αποφασιστεί η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου: Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Οι 46 επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες). Επικαλέστηκαν, μάλιστα, ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως αν η  απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,  η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της  από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:

α) το άρθρο 11  του Συντάγματος που κατοχυρώνει το  δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει  και τις  δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

β) το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας  η οποία είναι  μία  αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί  να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,

 γ) το άρθρο  43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι  για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,

δ) Τον πρόσφατο  νόμο 4703/2020  για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

ε) Την από  11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για  «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και

ζ) Εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Οι αιτούντες αναφέρονται και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις "απαγορευμένες" συγκεντρώσεις στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top