Στον Έλληνα Άγγελο Τζωρτζίνη η «Φωτογραφία της Χρονιάς» από τη UNICEF

Απαθανάτισε την κόλαση της φλεγόμενης Μόριας

Φωτογραφία της Χρονιάς της UNICEF

Το φετινό βραβείο «Φωτογραφία της Χρονιάς της UNICEF» κέρδισε ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης. Η φωτογραφία που απεικονίζει μικρά προσφυγόπουλα να προσπαθούν να διαφύγουν από τον φλεγόμενο καταυλισμό της Μόριας με τίτλο «Οι φλόγες της δυστυχίας» κέρδισε τις εντυπώσεις.

Kάθε χρόνο η UNICEF απονέμει το «Photo of the Year Award» στη φωτογραφία που κατά τη γνώμη της αποτύπωσε καλύτερα και με την πιο ιδιαίτερη ματιά την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για το 2020 το βραβείο απονεμήθηκε στον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη, ο οποίος απαθανάτισε τη στιγμή που προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό της Μόριας τρέχουν να σωθούν από τη φωτιά που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής.

Η ανάρτηση του Άγγελου Τζωρτζίνη στο Facebook: 

Η ανακοίνωση της UNICEF για την βράβευση του Έλληνα φωτογράφου, αναφέρει:

«Ήταν μια καταστροφή μέσα σε μια καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, το στρατόπεδο προσφύγων Moria στο ελληνικό νησί της Λέσβου κάηκε, αφήνοντας 13.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών, χωρίς στέγη, τα οποία έφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ και τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, πολλά από αυτά για χρόνια. Το στρατόπεδο ήταν απελπιστικά συνωστισμένο, οι ασθένειες εξαπλώνονταν ανεξέλεγκτα, τα τρόφιμα και το καθαρό νερό είχαν συχνά έλλειψη. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να εξαπλώνεται γρήγορα, η μόνη επιλογή που απομένει για τους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό, τι μπορούν και να τρέξουν. Μεταξύ των πολλών εικόνων αυτής της κόλασης, οι πιο εντυπωσιακές εικόνες της ταλαιπωρίας των παιδιών τραβήχτηκαν από τον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη. Εικόνες παιδιών με αναπνευστικές μάσκες, περπατώντας χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Εικόνες στιγμών σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και κλάματος. Και η φωτογραφία που δείχνει διαφυγή και γενναιότητα, δυσπιστία και την ετοιμότητα να βοηθήσουμε τους άλλους σε απόλυτη ανάγκη, όλα σε μία μόνο εικόνα. Η δύναμη ενός μικρού αγοριού που σώζει ένα ακόμη νεότερο. Τα μάτια του νεαρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μπορεί να έρθει μια άλλη, καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπάρχουν σήμερα περίπου 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 32 εκατομμυρίων παιδιών και νέων.

Ποιος είναι ο Άγγελος Τζωρτζίνης

Ο Άγγελος Τζορτζίνης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Leica Academy of Creative Photography. Εργάστηκε κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος.

Φωτογράφισε στη Γεωργία, στην Αϊτή το 2010, την «Αραβική Άνοιξη» στο Κάιρο και τον πόλεμο στη Λιβύη. Η μεγαλύτερη ανησυχία του, ωστόσο, είναι η κατάσταση των προσφύγων στη χώρα καταγωγής του.

Έργα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στους «New York Times», «Herald Tribune», «Time» και «Newsweek» και έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top