Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για κάτω από 1.000 κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου

Τι εκτιμά η ομάδα Σαρηγιάννη του ΑΠΘ

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν 3 Δεκεμβρίου

Στα τέλη του έτους αναμένει η ομάδα Σαρηγιάννη πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από τα 1.000, με τη Θεσσαλονίκη όμως να παραμένει έως τότε η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 στη χώρα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή 200 από τα συνολικά 700 – 800 που αναμένεται να καταγραφούν εκείνη τη μέρα. 

Καπραβέλος: «Νοσηλεύτριες κλαίνε μετά από ώρες δουλειάς»

Αυτό σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικά ικανοποιητική υγειονομική κατάσταση, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. 

Κατερίνη: Είχε κορωνοϊό, το έσκασε από το νοσοκομείο και βρέθηκε νεκρός

Οι εκτιμήσεις της ομάδας Σαρηγιάννη βασίζονται στις εξής τρεις προϋποθέσεις: 

  • ότι τα σχολεία δε θα ανοίξουν  πριν από τον Ιανουάριο
  • ότι το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από 21 Δεκεμβρίου
  • ότι η εστίαση θα παραμείνει κλειστή, εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% – 50%.

Αναλυτική η πρόβλεψη της ομάδας Σαρηγιάννη

  • Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 του μηνός 700 – 800.
  • Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως τα στοιχεία για την Αθήνα να διαφοροποιηθούν, καθώς από τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, αν και τις επόμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση του περιορισμού των μετακινήσεων.
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
  •  Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.
  •  Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14/12, 3 στις 21/12 και ένα στις 31/12. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.
  • Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία την οποία σαφώς και υπάρχει περίπτωση να επιλέξει τελικά η κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Η ομάδα Σαρηγιάννη υπολογίζει πως εάν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο πιθανόν από τα τέλη Απριλίου το πρόβλημα της πανδημίας, όπως το βιώνουμε σήμερα, να έχει ξεπεραστεί, αν και –όπως λένε οι ειδικοί- θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα να εξακολουθήσουμε να τηρούμε κάποια μέτρα.

Σύψας: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα κατά το δεύτερο lockdown

Ο ίδιος ο καθηγητής του ΑΠΘ αναρωτιέται, πάντως, ποιος είναι ο καταλληλότερος χωροταξικός σχεδιασμός για μεγαλύτερη και ταχύτερη αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, ώστε η συλλογική ανοσία να έρθει γρηγορότερα στη χώρα. 

Εξαδάκτυλος: «Άρση lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων»

Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, η ομάδα του ήδη μελετάει τις διαφορές που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα στην προφανή επιλογή της οριζόντιας γεωγραφικής κατανομής των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου. 

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top