ΣτΕ: «Κόκκινο φως» στα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού

Το θέμα απασχολεί το ΣτΕ για τουλάχιστον 22 χρόνια

ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε «κόκκινο φως» στα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο για μια ακόμα φορά.

Η εκτροπή του Αχελώου ποταμού απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο μέχρι στιγμής έχει εκδώσει επτά ακυρωτικές αποφάσεις και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκδώσει μια απόφαση.

ΣτΕ: Αποζημίωση στην οικογένεια του 57χρονου που πέθανε από πτώση κλαδιού

Η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος  του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2228/2020 απόφασή της απέρριψε την αίτηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ.,  που ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπ΄ αριθμ.: 1) 897/21.12.2017 και 2) 901/21.12.2017 κοινές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Ωστόσο το Τμήμα, με την υπ΄ αριθμ. 2230/2020 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», που ζητούσε την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Οικ.34701/4.8.2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας» στον ποταμό Αχελώο περιφερειακή ενότητας Τρικάλων». Μεταξύ των σκοπών του εν λόγω Συνδέσμου είναι η προστασία του οικισμού της Μεσοχώρας.

Υπέρ του έργου είχαν παρέμβει η περιφέρεια  Θεσσαλίας, η περιφερειακή  Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης Τρικάλων και η ΔΕΗ, ισχυριζόμενοι ότι το επίμαχο έργο «έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top