Lockdown: Πώς μπορείτε να μετακινείστε εν μέσω καραντίνας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μη σας επιβληθεί πρόστιμο

Όσα είχε πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για το δεύτερο lockdown

Με το δεύτερο lockdown εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού να είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται για συγκεκριμένους μόνο λόγους και με συγκεκριμένους τρόπους. 

Οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στον τόπο εργασίας τους και δεν απασχολούνται με τηλεργασία θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους βεβαίωση από τον εργοδότη τους, η οποία θα αναφέρει τα στοιχεία τους και τις ώρες που εργάζονται και η οποία εκδίδεται από το σύστημα Εργάνη.

Για έκτακτες μετακινήσεις εν μέσω lockdown μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το μήνυμα πρέπει να έχει τη μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. 

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Τέλος μπορεί κάποιος να μετακινηθεί με χειρόγραφη βεβαίωση στην οποία θα σημειώνει τον λόγο της μετακίνησης, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνσή του, ή συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο για τις μετακινήσεις που θα βρει στο forma.gov.gr.

Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από τις 21:00 – 05:00

Για το χρονικό αυτό διάστημα επιτρέπονται μόνο μετακινήσεις:

  • Για λόγους υγείας
  • Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία
  • Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου

Για να μετακινηθεί κάποιος για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033:

  • Με κωδικό 1 για μετακίνηση για λόγους υγείας
  • Με κωδικό 6 για βόλτα κατοικιδίου 
  • Με βεβαίωση εργαζομένου για μετάβαση ή αποχώρηση από την εργασία
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top