Κορωνοϊός: Σε μίνι lockdown από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες

Ποια μέτρα μπαίνουν σε ισχύ

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 

Στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας ανέβηκαν από σήμερα στις 6 το πρωί οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 51 κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε. Ιωαννίνων, από τα οποία14 συνδέονται με γνωστή συρροή. Στην Π.Ε. Σερρών καταγράφηκαν 158 κρούσματα. Τα 31 από αυτά συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.  

Κορωνοϊός: Προς lockdown η Θεσσαλονίκη – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Έτσι από σήμερα το πρωί η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός της περιφερειακής ενότητας ενώ αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Προσωρινά αναστέλλονται:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση. Επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
  • Γυμναστήρια
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
  • Εμποροπανηγύρεις
  • Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής, στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4,  θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Ποιες άλλες περιοχές αλλάζουν επίπεδο επικινδυνότητας

Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 Επιτήρησης, περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης.

Για αυτές τις περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Την ίδια στιγμή, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 1.547 κρούσματα - 10 νεκροί, 108 διασωληνωμένοι!

Στο επίπεδο 4 παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων την Τετάρτη

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν 1.547 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299, από αυτά το 55.3% άνδρες. Τα 4.003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 12.552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 108 και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. Οι 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 603. Οι 228 (37.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top