Έκκληση από τους κρατούμενους - «Υγειονομική βόμβα» οι φυλακές

Τι αναμένεται να γίνει με τις αποφυλάκισεις

Έντονο προβληματισμό στην κοινωνία και τη δικαστική και εισαγγελική κοινότητα προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας μας, οι οποίες αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» μόλυνσης, λόγω κορωνοϊού. Παρόλο που τα δικαστήρια έχουν «παγώσει» για τις περισσότερες δικογραφίες, οι φυλακές «γεμίζουν» καθημερινά με κρατουμένους.

Aντιδρούν οι δικαστικοί στην παράταση του δικαστικού έτους λόγω κορωνοϊού

Όπως εξήγησε ο ποινικολόγος, Σάκης Κεχαγιόγλου στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», πρέπει να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, καθώς προέχει η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.

Ανώτατοι Δικαστές: Προσφέρουν μέρος του μισθού τους στη μάχη του κορωνοϊού

Όπως πρότεινε ο γνωστός ποινικολόγος, υπάρχουν τρόποι να αποσυμφοριστούν οι φυλακές. Ένας εξ αυτών είναι να αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους όσοι έχουν εκτίσει την 18μηνη ποινή φυλάκισης και να παρουσιάζονται στο αστυνομικά τμήματα, όπου φυσικά αυτό δε θα προκαλέσει πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία.

Επίσης, ο κ. Κεχαγιόγλου επιμένει στην άποψή του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» στις φυλακές, καθώς υπάρχουν 11.500 κρατούμενοι ενώ προβλέπονται 10.000. 

Η αποσυμφόρηση μπορεί να είναι εφικτή με την αποφυλάκιση συγκεκριμένων κατηγορουμένων, όπως αυτοί που έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα και όχι οι δολοφόνοι ή οι βιαστές. Η κοινωνία και η πολιτεία, ωστόσο, οφείλουν να διασφαλίσουν τη συνοχή και την ασφάλειά τους, όπως είναι δυνατή, ώστε να μην «θιχτεί» η ασφάλεια των πολιτών.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top