Η άνοιξη αγνοείται: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού το Σαββατοκύριακο

«Διπρόσωπη» κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα με έντονα φαινόμενα

Ο καιρός φαίνεται πως έχει τρελαθεί και η άνοιξη που τόσο λαχταρούμε να έρθει γρήγορα για να βοηθήσει στην εξόντωση του κορωνοϊού μάλλον αργεί. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι καταφτάνει «διπρόσωπη κακοκαιρία» τις επόμενες ώρες, με τον καιρό να είναι διαφορετικός στα βόρεια και κεντρικά από ότι στον ελληνικό νότο. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο καιρός σήμερα είναι μουντός και βροχερός στα νοτιοδυτικά τμήματα και τα φαινόμενα θα ενταθούν από το βράδυ στα βορειοανατολικά. 

Από αύριο ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο σήμερα βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, βαθμιαία θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες μια νέα κακοκαιρία στην Ελλάδα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωση του καιρού το οποίο προειδοποιεί για τα ένοτνα φαινόμενα που έρχονται. 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η κακοκαιρία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας από αύριο Σάββατο (04-04-2020) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους, χαμηλές για την εποχή  θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Δείτε στον χάρτη που θα βρέξει από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Σε κόκκινο κύκλο οι περιοχές όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες

Προβλέπονται από το μεσημέρι του Σαββάτου (04-04-2020) στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στο Ιόνιο (κυρίως στονότιο).

Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το βράδυ το βόρειο Αιγαίο και τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως η Χαλκιδική).

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ισχυρά κατά διαστήματα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες από το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (05-04-2020).

Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής.

2. Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική

Οι βροχές που θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-04-2020), μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις προμεσημεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-04-2020).

Οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες με ένταση 8 με 9 μποφόρ, προβλέπεται να διατηρηθούν στο Αιγαίο μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08-04-2020).

3. Χιονοπτώσεις

Θα σημειωθούν κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και το Σάββατο στη δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει και στα ημιορεινά (περίπου πάνω από 600 μέτρα).

Εξασθένηση και στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

4. Ανεμοι έως 10 μποφόρ στα πελάγη μέχρι την Τετάρτη

Άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με ένταση 7 με 9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο αρχικά στα δυτικά και νότια και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Την Κυριακή (05-04-2020) σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι τη Δευτέρα (06-04-2020) θα φτάσουν στο Αιγαίο τοπικά σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ).

Έρχεται και σκόνη από την Αφρική

Παράλληλα, τα φαινόμενα το Σάββατο θα ευνοήσουν την κίνηση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικούς ανέμους) στη βόρεια Κρήτη, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, ενώ θα προκαλέσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά.

Δείτε στον χάρτη τη διαφορά… θερμοκρασίας στα βόρεια και στα νότια  

Ο καιρός σήμερα

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις, με τοπικές βροχές από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα δυτικά και τις βραδινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα νότια που από το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια έως 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στην Πελοπόννησο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, που από το βράδυ θα ενταθούν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια 6 με 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία στην Κρήτη τοπικά 7 και από το βράδυ έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν από τα νότια και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικούς, από το απόγευμα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top