Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Επτά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό

Τι ανακοίνωσε για την προστασία των πιστών

θεία κοινωνία στην καθολική εκκλησία

Αυστηρά μέτρα για την ανακοπή διάδοσης του κορωνοϊού εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος. 

Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα - Κρίσιμη η κατάσταση του 66χρονου

Σε ό,τι αφορά στη Θεία Κοινωνία, η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος σημειώνει ότι θα πρέπει «να δίνεται στο χέρι, και μόνο με τον καθαγιασμένο Άρτο». Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο για τον κορωνοϊό περιλαμβάνονται οδηγίες για το μοίρασμα αγιασμού, αλλά και για τη σωματική επαφή των πιστών.

Οι πιστοί γέμισαν τις εκκλησίες αγνοώντας τον κορωνοϊό

Συγκεκριμένα τα επτά μέτρα της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος για τον κορωνοϊό είναι τα εξής:

  • Η Θεία Κοινωνία να δίνεται στο χέρι, και μόνο με τον καθαγιασμένο Άρτο. Πριν τη Θεία Κοινωνία πρέπει ο Λειτουργός να εξηγεί στον κόσμο γιατί αυτή η πρόσκαιρη πρακτική, (η οποία εφαρμόζεται μόνιμα και από πολύ καιρό σε άλλες χώρες) και πως δεν είναι έλλειψη σεβασμού, εξ άλλου για πολλούς αιώνες, η Θεία Κοινωνία δινόταν στο χέρι των πιστών.
  • Να μην υπάρχει αγιασμός στην είσοδο του Ναού.
  • Κατά το Πάτερ ημών να μην ενώνονται τα χέρια του ενός με τον άλλο, όπως γίνεται σε κάποιες ειδικές ιεροτελεστίες.
  • Να μην ανταλλάσσεται χειραψία κατά «τον ασπασμό της ειρήνης». Ο Λειτουργός να εύχεται σε όλους το: «η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί σας», χωρίς ο ίδιος ή ο διάκονος να προσθέτει το: «ας ανταλλάξουμε μεταξύ μας ασπασμό ειρήνης».
  • Επίσης καλό είναι να  χρησιμοποιείται άλλος τρόπος τιμής προς τις εικόνες και όχι ο ασπασμός τους.
  • Οι θρησκευτικές συνάξεις στους Ναούς θα ανασταλούν μόνο, "ο μη γένοιτο",  η Πολιτεία αποφασίσει κάτι τέτοιο και για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο.
  • Οι ιερείς να προτρέπουν τους πιστούς στην αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της προσευχής, ζητώντας από τον Θεό βοήθεια και προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας διεμήνυσε χθες, αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία, ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top