Λειψοί: Σκληρή αερομαχία ελληνικών και τουρκικών F-16

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star 29/1/2020

Τρομοκρατήθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι των Λειψών από τη χαμηλή πτήση που έκαναν πάνω από τα κεφάλια τους δύο τουρκικά F-16. Μάλιστα, ο δήμαρχος του νησιού κατέγραψε σε βίντεο την αερομαχία των Τούρκων με τους Έλληνες πιλότους! 

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν ηχητικά το ελικόπτερο του υφυπουργού Άμυνας

«Ξαφνικά άκουσα κάποιον έντονο ήχο, που ήταν χαρακτηριστικός, ο ήχος των μαχητικών. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι του γραφείου μου, του δήμου, και τα είδα ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και μάλιστα πήρα και σχετικό βίντεο, δηλαδή ήταν δια γυμνού οφθαλμού. Oι χειρισμοί των Τούρκων πιλότων ήταν εντελώς αδέξιοι και πολύ ριψοκίνδυνοι» είπε ο δήμαρχος των Λειψών, Φώτης Μάγγος.

Το πρωί της Τετάρτης τα δύο τουρκικά F-16, που μπήκαν στο Αιγαίο νότια της Σάμου, πέταξαν δύο φορές πάνω από τους Λειψούς, τρομοκρατώντας τους κατοίκους και τραντάζοντας τα τζάμια των σπιτιών. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν ακόμα και σε ύψος 6.000 ποδών - δηλαδή περίπου 2 χιλιομέτρων - πάνω από το νησί.

Δύο ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Σούδα κυνήγησαν τους Τούρκους πάνω από τους Λειψούς και έγινε η σκληρή αερομαχία που κατέγραψε σε βίντεο ο δήμαρχος. Στο τέλος οι Τούρκοι έφυγαν ηττημένοι. 

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο: Τουρκικά F-16 πάνω από 8 ελληνικά νησιά

«Eκείνο που υπάρχει είναι ένας εκνευρισμός για την κλιμακουμενη προκλητικότητα που διαπιστώνουμε να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Είναι δηλαδή πραγματικά προκλητικό πάνω από το νησί σου, πάνω από τον τόπο σου να βλέπεις εχθρικά αεροσκάφη εστω και αν βάζουνε την ουρά στα σκέλια όπως λέμε και γυρίζουνε πίσω μετά από μερικά λεπτά όντας κατατροπωμένοι από την αερομαχία» είπε ο δήμαρχος.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με 60 παραβιάσεις και 10 εμπλοκές

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 22 τουρκικά μαχητικά (11 σχηματισμοί, δηλαδή 10x2F-16 και 1x2F-4) και 3 κατασκοπευτικά CN-235 παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο συνολικά 60 φορές.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top