Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Έντονη ανησυχία για την έλλειψη φαρμάκων

Τα μέτρα που σκοπεύει να υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας

φάρμακα / Φωτογραφία: Unsplash

Έντονη ανησυχία για την έλλειψη φαρμάκων εκφράζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος. Σε ανακοίνωση τους, οι άνθρωποι της ένωσης δηλώνουν πως το διαχρονικό αυτό πρόβλημα προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες και, κυριότερα, διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται μάλιστα ότι «η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους».

Τα αίτια επιδείνωσης του φαινομένου

Σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτιά του. 

«Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη», τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, αναφέρει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων «απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η Πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Τι «απαντά» ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Φίλιππου, προκειμένου να συζητήσουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον, θα γίνει λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν πως οι ασθενείς θα έχουν την δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top