Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Παγετός, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες από απόψε

Πού θα το «στρώσει» - Τι θα γίνει με την Αττική

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά 

Τα «δόντια» της ετοιμάζεται να δείξει από απόψε το βράδυ η κακοκαιρία «Ζηνοβία», με τη θερμοκρασία να πέφτει κατακόρυφα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 27/12, οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης που κινούνται προς τη χώρα μας αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και το σχηματισμό της έντονης κακοκαιρίας «Ζηνοβία».

Περισσότερο θα επηρεαστούν κυρίως ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από το Σάββατο 28/12 έως τη Δευτέρα 30/12, ενώ δεν αποκλείεται τα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές να συνεχιστούν και την Τρίτη 31/12. 

Έρχεται τριήμερο με πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και παγετό!

Όσον αφορά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους πεδινά τμήματα) στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά (ισχυρά φαινόμενα σε Βοιωτία - Φθιώτιδα) και στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο.

Ο προγνωστικός χάρτης για την Κυριακή 29/12. Φωτογραφία: meteo

Στα νησιωτικά τμήματα και την Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατάσταση που θα επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Ανατολικής Πελοποννήσσου μετά το μεσημέρι της Κυριακής 29/12 σύμφωνα με την υπηρεσία ROADS. Φωτογραφία: meteo

Πού θα δούμε χιόνια στην Αττική

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, προβλήματα από τις χιονοπτώσεις αναμένεται να δημιουργηθούν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, «όποιος θέλει πραγματικά να χαρεί το χιόνι ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, μπορεί την Κυριακή 29/12 και τη Δευτέρα 30/12 να επισκεφτεί τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, το Πήλιο η και περιοχές της κεντροανατολικής Πελοποννήσου. Στην Αττική θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία. Μόνο εκεί όμως θα χιονίσει χαμηλά. Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύει ότι έχω πει, ότι δηλαδή τα χιόνια θα απασχολήσουν περιοχές άνω των 350-400 μέτρων κατά μέσο όρο».

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα –Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» είναι εδώ!

a

Τόνισε ακόμα πως «θα θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πάντως, όπως και να έχει, πιθανότατα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα».

Όπως εξήγησε, «θα χιονίσει στα γύρω ορεινά (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Κιθαιρώνας), πρόσκαιρα στα ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Αττικής και ίσως εκεί τοπικά και λίγο πιο χαμηλά (400-450 μέτρα για τα πολύ βόρεια τμήματα του νομού και 300-350 μέτρα για τα πολύ δυτικά τμήματα του αντίστοιχα).Από τα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα και θα επηρεάζουν κατά διαστήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και πεδινές περιοχές».

Ο καιρός της Παρασκευής

Βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα, ενώ μπορεί να χιονίσει παροδικά και στην Πάρνηθα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τις πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού, καθώς και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τη νύχτα στα θαλάσσια - παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις από το μεσημέρι αυξημένες, με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top