«Black Friday»: Πώς ξεκίνησε και γιατί ονομάστηκε «Μαύρη»;

Η ιστορία του εθίμου των μεγάλων προσφορών στα καταστήματα

Black Friday

Μια «ανάσα» απέχουμε μόνο από την αποκαλούμενη «Μαύρη Παρασκευή» ή αλλιώς «Black Friday» που έχει γίνει ένας ανάρπαστος θεσμός σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου όπου οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές. 

Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο των μεγάλων προσφορών στα καταστήματα;

Η Black Friday ξεκίνησε από το την γιορτή των Ευχαριστιών που άρχισε να γιορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα. Καθιερώθηκε ως η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving και σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής χριστουγεννιάτικης περιόδου. Σαν εμπορικός θεσμός ξεκίνησε επίσημα το 1932, ωστόσο σαν όρος υπάρχει πολύ νωρίτερα. 

Όσο για τον λόγο που ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή»;

Τη δεκαετία του 1960, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν σε χειρόγραφη μορφή. Οι καταστηματάρχες συνήθιζαν να σημειώνουν με κόκκινο χρώμα τις ημερομηνίες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο όταν αυτός ήταν θετικός. Βέβαια η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από μεγάλους μεγάλους τζίρους κι έτσι προέκυψε ο όρος «Black Friday»!

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την κυκλοφοριακή συμφόρηση από αυτοκίνητα και πεζούς, που προκαλούνταν εξαιτίας των προσφορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αναγκάζονταν να εργάζονται υπερωρίες για να διαχειριστούν την κατάσταση και αυτό τους δυσαρεστούσε.

Από τη δεκαετία του '80 η «Black Friday» είναι και επίσημα η μέρα των μεγάλων προσφορών στα καταστήματα.

Σιγά σιγά ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» άρχισε να εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρόνο με τον χρόνο συμμετέχουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου αυξάνεται συνεχώς. 

Η «Black Friday» στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, υπάρχουν 5 πόλεις όπου οι κάτοικοί τους παθαίνουν πραγματική… φρενίτιδα με τη «Black Friday»! Σύμφωνα με έρευνα της Picodi, η μεγαλύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής σημειώθηκε στους πολίτες της Δράμας. Ακολουθούν: Ηράκλειο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Καλλιθέα.

Επίσης, την ημέρα αυτή οι γυναίκες αγοράζουν περισσότερα προϊόντα από τους άνδρες, (3,4 έναντι 3). Ωστόσο οι άνδρες ξοδεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα: 202 ευρώ έναντι 157 ευρώ. Αυτό πιθανόν να οφείλεται ότι στις top 3 επιλογές των ανδρών είναι και τα ηλεκτρονικά είδη, μαζί με τα ρούχα και τα παπούτσια, ενώ στις γυναίκες τα ρούχα, τα παπούτσια και τα καλλυντικά.

Βέβαια χάρη στην INTERSPORT κανείς δε θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα, καθώς οι προσφορές της για τη «Black Friday»  είναι εξίσου δελεαστικές και στα ανδρικά αλλά και στα γυναικεία προϊόντα! Επωφεληθείτε λοιπόν από τις χαμηλές τιμές της INTERSPORT που φτάνουν έως -50% σε όλα τα αθλητικά προϊόντα.  Εδώ θα βρείτε παπούτσια, μπουφάν, φούτερ και αξεσουάρ κορυφαίων brands, όπως Nike, adidas, Billabong, PUMA, Asics και McKINLEY έως -50%! Προλάβετε γυναικεία και ανδρικά παπούτσια από 34,99€ και ανδρικά, παιδικά και γυναικεία μπουφάν από 35,99€.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να αγοράσετε τα αγαπημένα σας προϊόντα online, κι αν δε σας κάνουν, τα αλλάζετε εντελώς δωρεάν, εύκολα και γρήγορα σ’ ένα κατάστημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top