«Ιερός» πόλεμος ανάμεσα σε Μόσχα και Αθήνα

Το Ουκρανικό Πατριαρχείο η αιτία της ρήξης

«Ιερό» πόλεμο άνοιξε το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την αναγνώριση από την εκκλησία της Ελλάδας ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική. Ο Πατριάρχης Μόσχας δεν μνημόνευσε την Κυριακή τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έδωσε οδηγία στους προσκυνητές του να μην έρχονται στη χώρα μας σε μια προσπάθεια να πλήξει τον τουρισμό.

Το Ουκρανικό Πατριαρχείο έγινε η αιτία για ρήξη στις σχέσεις Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

«Η εκκλησία τους χρησιμοποιεί μια μέθοδο που ούτε τα σοβιέτ όταν κυβερνούσαν τη Μόσχα δεν είχα επινοήσει» δήλωσε ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Τζούμας.

Θύματα της διαμάχης χιλιάδες προσκυνητές που εμποδίζονται από τους ποιμένες τους να επισκέπτονται προσκυνήματα και ναούς στη χώρα μας, όπως η Μητρόπολη και η Παναγία Σουμελά στη Βέροια. Ο αποκλεισμός αφορά μητροπόλεις όπου οι Ιεράρχες τους συλλειτούργησαν με Ουκρανούς επισκόπους.

Ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, στην Θεία Λειτουργία την Κυριακή κάνοντας πράξη την απειλή του, δεν μνημόνευσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια σκλήρυνση της στάσης της χώρας και στην ευρύτερη ζώνη. Απαιτείται προσοχή και λεπτεπίλεπτοι χειρισμοί για την ασφάλεια της περιοχής γιατί σοβαρά θρησκευτικά ζητήματα έχουν τεράστια γεωπολιτική διάσταση με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ασφάλεια της περιοχής» δήλωσε ο Αθανάσιος Δρούγος, διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής.

Η αρχιεπισκοπή ρωτήθηκε από το Star για τις επόμενες κινήσεις της ελλαδικής εκκλησίας στον ιερό αυτό πόλεμο αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top