Μέσα του Οκτώβρη με τις θάλασσες να έχουν θερμοκρασίες Ιουνίου

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο - Τι καιρό θα κάνει σήμερα

ελληνικό καλοκαίρι

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη αλλά το καλοκαίρι δε λέει να μας αποχαιρετίσει, με την επιφανειακή θερμοκρασία στις ελληνικές θάλασσες να βρίσκεται στα επίπεδα του Ιουνίου.

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει προκληθεί από την παρατεταμένη ηλιοφάνεια και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, κατά το πρώτο μισό του Οκτωβρίου. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νερά να είναι πιο ζεστά του αναμενομένου και να θυμίζουν Ιούνιο, ιδιαίτερα στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου, όπου η απόκλισή (άνοδος) της θερμοκρασίας τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές φθάνει τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Από την άλλη, υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίθεση σε σχέση με το Κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν (άτυπο μελτέμι) στα κεντρικά κυρίως τμήματα του Αιγαίου, συγκρατούν εκεί την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας πολύ κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η απόκλιση τής θερμοκρασίας των νερών κυμαίνεται στον συν/πλην μισό βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις συνήθεις θερμοκρασίες για Οκτώβριο.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Ο καιρός της Τετάρτης 16/10/2019 

Λίγες νεφώσεις και ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, περιμένουμε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. Τι νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες οι ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενδεχομένως τοπικά πυκνές. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στη Δυτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 25 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 28, στην Ήπειρο από 8 έως 27, στην Κεντρική Ελλάδα από 7 έως 30 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 16 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 26, και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 26 βαθμούς, αλλά τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 19 έως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, ενώ τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς.

Η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα ανατολικά.Τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια και τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Ασθενείς και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Ασθενείς και στην Εύβοια βόρειοι μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα Δωδεκάνησα. Βελτίωση το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top