Shelf cloud: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που κάλυψε τον ουρανό της Αττικής

Απρόβλεπτη η καταιγίδα στο Λεκανοπέδιο - 7.000 κεραυνοί σε όλη την Ελλάδα

O μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τι είναι το shelf cloud, ενώ αναλύει την πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες

Shelf cloud ονομάζεται το εντυπωσιακό σύννεφο που έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της Αττικής σήμερα το μεσημέρι.

Ξεκίνησε η τριήμερη κακοκαιρία: Σφοδρή καταιγίδα έπληξε την Αττική

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταιγίδας αυτής από την μετεωρολογική κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη

Το σπάνιο φαινόμενο έγινε γρήγορα viral, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι χρήστες των social media, «ανέβαζαν» εικόνες από αυτό το σπάνιο φαινόμενο στους λογαριασμούς τους.

Τι είναι όμως το shelf cloud; Σύμφωνα με το meteo, το συγκεκριμένο σύννεφο  βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων. Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα. 

Το εντυπωσιακό σύννεφο έγινε ορατό σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε από φωτογραφίες στο Παλαιό Φάληρο και στην Αθήνα.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Aπρόβλεπτη η καταιγίδα στην Αττική - 7.000 κεραυνοί σε όλη την Ελλάδα

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την Αττική σήμερα το απόγευμα, ήταν τελείως απρόβλεπτη, καθώς τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία δεν έδιναν καμία πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στην περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και δευτερευόντως τη Μακεδονία και τα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Το σύστημα «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την Ελληνική επικράτεια με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά.

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα

Τριήμερη κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» 

Από απόψε το βράδυ προς Παρασκευή νέο μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγίδων (συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων) θα «σαρώσει» τη χώρα από τα βορειοδυτικά, αργά κινούμενο κατά διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά τη διέλευσή του η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης (κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή), καθώς επίσης ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας (τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής). 

Στον χάρτη του meteo.gr παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής και οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top