Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Πώς θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Αναλυτικά ο τρόπος και η διαδικασία

ογκολογικα σκευασματα

Τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης 59 σκευασμάτων (μόνο χάπια) για ογκολογικούς ασθενείς και για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Τέλος οι ουρές για καρκινοπαθείς – Θα παίρνουν τα φάρμακα από 21 κλινικές

Φάρμακα για χρόνια πάσχοντες στα φαρμακεία της γειτονιάς

Τέλος στις ουρές της ντροπής για τα φάρμακα με τροπολογία Κικίλια!

Όπως εξηγεί, πρόκειται για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ή Φάρμακα Ειδικών Παθήσεων), τα οποία θα διατίθενται ως εξής εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ:

  • O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη  συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο)
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι:

-Στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα ορισθούν συγκεκριμένα ποια 59 φάρμακα θα διατίθενται με την ανωτέρω διαδικασία.

-Ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αυτά τα 59 σκευάσματα που θα οριστούν στην υπουργική απόφαση., θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-Στο διάστημα αυτό αποφασίστηκε από το Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η εκπόνηση μελέτης, με την οποία είναι σύμφωνο και το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από την διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν την βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top