Σεισμολόγοι στο Star: Τι λένε για το ρήγμα της Πάρνηθας

Όσα ανέφεραν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων οι Τσελέντης και Βαμβακάρης

Δείτε στο βίντεο όσα ανέφερε ο κ. Τσελέντης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα δεν ενεργοποίησε το ρήγμα, το οποίο προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε ήταν ο δυτικός σεισμογόνος χώρος του ρήγματος του 1999 που έγινε ο σεισμός της Πάρνηθας. Το ανατολικό κομμάτι έχει εξαντλήσει ήδη το σεισμικό του δυναμικό. Επομένως, αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης και τόνισε πως «ο λόγος που από την πρώτη στιγμή εγώ είπα ότι ήταν ο κύριος σεισμός – παρακινδυνευμένο για έναν καθηγητή να λέει αυτό το πράγμα λίγα λεπτά μετά από έναν σεισμό – είναι γιατί το κομμάτι που δεν είχε σπάσει είχε διαστάσεις που δεν δικαιολογούσαν σεισμό μεγαλύτερο από 5,1 Ρίχτερ»

Όσο αν μπορεί αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει κοντινά ρήγματα ο κ. Τσελέντης τόνισε πως «η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή γιατί το μέγεθος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο».  

Συνολάκης στο Star: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό»

Βαμβακάρης: «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε μετασεισμό της τάξεως των 4 Ρίχτερ»

Με τον κ. Τσελέντη συμφώνησε και ο σεισμολόγος του ΑΠΘ, Δομένικος Βαμβακάρης, ο οποίος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ανέφερε ότι «φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα επίκεντρα και ο κύριος σεισμός και οι μετασεισμοί βρίσκονται περίπου 5-6 χιλιόμετρα δυτικότερα του σεισμικού χώρου που είχε προκαλέσει τη σεισμική ακολουθία το 1999». 

«Αυτό σημαίνει ότι άλλη περίπτωση το ανατολικό κομμάτι που είχε διεγερθεί τότε, πριν 20 χρόνια, κι άλλη περίπτωση αυτό το σημερινό» ξεκαθάρισε. 

Όσα δήλωσε ο κ. Βαμβακάρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Όσον αφορά στη μετασεισμική ακολουθία τόνισε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα. 

«Φαίνεται ότι είναι μια πολύ φυσιολογική δραστηριότητα μέχρι τώρα, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε και πάλι έναν μετασεισμό της τάξεως των 4 Ρίχτερ, αν υποθέσουμε ότι τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Όλα δείχνουν ότι τα 5,1 Ρίχτερ ήταν η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση». 

Σπυράκος: «Ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ μας προειδοποίησε ότι έχουμε ακόμα τρωτά σημεία»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star μίλησε και καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Κ. Σπυράκος, ο οποίος, ανέφερε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στη ν Αθήνα μας προειδοποίησε ότι έχουμε ακόμη τρωτά σημεία. 

«Έδειξε ότι πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει μια ευκολότερη εκκένωση των δρόμων, ότι πρέπει να φροντίσουμε τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, παλιές κατασκευές, να μην έχουμε πτώση πινακίδων, σκαλωσιών» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έδειξε επίσης ότι πρέπει να επικεντρωθούμε και στις κατασκευές μας, ιδιαίτερα αυτές που έχουν κριθεί ότι έχουν αυθαιρεσίες και επομένως σε μια τριετία – πενταετία θα πρέπει να ελεγχθούν και στατικά». 

Όσα δήλωσε ο κ. Σπυράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top