Novartis: Επιστολή - κόλαφος του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή

Τι απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Novartis

Ανακοίνωση σε όλα τα ΜΜΕ έστειλε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, με την οποία «απαντά» για όλα όσα του καταλογίζουν συνάδελφοί του για την υπόθεση Novartis. 

Ο κ. Αγγελής ελέγχεται πειθαρχικά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση και υπάρχει ανοιχτή ποινική έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους. 

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος επόπτευε επί τρεις μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι όλες οι ενέργειες που έκανε ήταν εν γνώσει της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. 

Υποστηρίζει πως πίσω από τις εις βάρος του διαρροές βρίσκεται ο λεγόμενος «Ρασπούτιν», μέλος της κυβέρνησης, το όνομα του οποίου, όπως είπε, το γνωρίζει, αφού του το είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

«Στο βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει (το όνομα) η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον «αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το «υπάκουο παιδί της»), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει “παιδιά και νύφες” ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Τέλος, όσον αφορά στο σκάνδαλο της Novartis, ο κ. Αγγελής τονίζει ότι ήταν «προειλημμένη απόφασή των για άσκηση ποινική δίωξης τύπου “όπως- όπως – τύπου fast track” και παραθέτει μία σειρά από λάθος ενέργειες στις οποίες όπως λέει υπέπεσε η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Τι απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε έχει τοποθετηθεί ή έχει ζητήσει ενημέρωση για εκκρεμή δικαστική υπόθεση επισημαινοντας ότι το μόνοι που είχε συζητήσει με τον αντεισαγγελέα ήταν οι απόψεις του για θέματα όμως η συγχώνευση των εισαγγελιών διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.

Αναλυτικά η δήλωση του κυρίου Μιχάλη Καλογήρου:

«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.

Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.

Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».

Καλεί για αυτοσυγκράτηση η Ξένη Δημητρίου 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απαντά χωρίς να απαντά στην ανακοίνωση Αγγελή αναφέροντας ότι λόγοι δικαστικης δεοντολογίας δεν της επιτρέπουν να τοποθετηθεί επι εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Ζητά να επιδειχτεί εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα τα οποία έχουν αναλάβει τη διερεύνηση και καλεί για αυτοσυγκράτηση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top