Συμμετοχή Ελλάδας στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

αεροπλάνο σε κατάσβεση φωτιάς

Ερωτήματα είχε προκαλέσει πριν από λίγες μέρες η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Τότε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωνε πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και σήμερα ανακοινώθηκε τελικά η συμμετοχή της στο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ η Ελλάδα συμμετέχει από την Τρίτη στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 μετά από σχετική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της χώρας μας στο μεταβατικό στάδιο RescEU αξιοποιούνται σημαντικά χρηματοδοτικά οφέλη, καθώς για τα αεροσκάφη που εντάσσονται στο δυναμικό του προγράμματος, χρηματοδοτείται το 75% του κόστους της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα κράτη–μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο RescEU. Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση του RescEU, με την οποία προβλέπεται αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top