Μάτι: Οι 74 από τους 101 νεκρούς κάηκαν στους δρόμους!

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της έρευνας του δικαστικού πραγματογνώμονα

πυρκαγιά στο Μάτι

Οι 74 από τους 101 πολίτες που χάθηκαν στις φλόγες κάηκαν στους δρόμους, στα οικόπεδα και την παραλία και μόλις οι 4 από αυτούς σε κλειστούς χώρους. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το προφίλ των θυμάτων στο Μάτι και τους γεωγραφικούς χώρους που κατέληξαν, από την έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και σήμερα δικαστικού πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τεχνικού συμβούλου αρκετών οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους.

Συγκεκριμένα, το 73,4% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την 23η Ιουλίου 2018 στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είχε βγει στο δρόμο, για να ξεφύγει από τις φλόγες. Και κανείς δεν ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα ήταν πιο ασφαλείς μέσα στα σπίτια τους.

Τα 33 θύματα έχασαν τη ζωή τους στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής, 7 στον Νέο Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας όπου είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες και στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων ένα 6μηνο βρέφος!

Τα «ποσοστά» του θανάτου

Από την ανάλυση και την αξιολόγηση των στοιχείων που προέβη ο δικαστικός πραγματογνώμονας κ. Γκουρμπάτσης, από τον συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, το γεωγραφικό περιβάλλον στο οποίο έχασαν την ζωή τους έχει ως εξής:

– Στη μαρτυρική περιοχή, τα 74 θύματα, ποσοστό 73,4%.
– Σε νοσοκομεία, όπου είχαν μεταφερθεί με τραύματα, κατέληξαν τις επόμενες μέρες/εβδομάδες/μήνες τα 17 θύματα, ποσοστό 16,8%, ενώ 1 θύμα (ποσοστό 0,9%) βγήκε από το νοσοκομείο και κατέληξε στην οικία του.
– Πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της τραγωδίας τα 9 θύματα, ποσοστό 8,9%.
Από τα 74 θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό χώρο (υπαίθριους-εξωτερικούς χώρους, δρόμους, οικόπεδα, κατασκήνωση, παραλία κ.λπ.) ποσοστό 94,6%. 

Σε κλειστό χώρο έχασαν τη ζωή τους 4 θύματα, ποσοστό 5,4%. Πιο συγκεκριμένα:

– Το ένα θύμα έχασε τη ζωή του εντός αυτοκινήτου, ποσοστό 1,3%.
– Τα 3 θύματα σε στεγασμένο χώρο (σπίτι, γκαράζ, κ.λπ.), ποσοστό 4,1%.
Τα γεωγραφικά σημεία στα οποία πέθαναν από τη φωτιά οι 74 πολίτες ήταν στους εξής οικισμούς:
– Τα 33 θύματα έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, πολλά δε εξ αυτών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ποσοστό 44,6%.
– Τα 31 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 μόνον στο ίδιο οικοπεδικό χώρο στην Αργυρά Ακτή, ποσοστό 41,9%.
– Τα 7 θύματα έχασαν τη ζωή τους στον Ν. Βουτζά, ποσοστό 9,5%.

– Τα 2 θύματα πέθαναν στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφέρθηκαν όντας εγκαυματίες με πλωτά μέσα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ποσοστό 2,7%.
- Το ένα θύμα -το 6μηνο βρέφος- έχασε τη ζωή του μεταφερόμενο με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παίδων, ποσοστό 1,3%.

Φύλο, ηλικία και υπηκοότητα

Η έρευνα του κ. Γκουρμπάτση ως προς το φύλο και την ηλικία των θυμάτων ανέδειξε ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες.
Τα στοιχεία ως προς το φύλο έχουν ως εξής:
– Τα 40 θύματα ήταν άνδρες, ποσοστό 39,6%,
– Τα 48 θύματα ήταν γυναίκες, ποσοστό 47,5%.
– Τα 13 θύματα ήταν παιδιά-βρέφη, ποσοστό 12,9%.

Ως προς την ηλικία των 101 θυμάτων, τα 58, ποσοστό 57,4%, είχαν ηλικία μεγαλύτερη από 60 ετών. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα 95 ετών και το μικρότερο θύμα ένα βρέφος 6 μηνών.

Ως προς την υπηκοότητα των θυμάτων, από τον συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, τα 5 θύματα ήταν αλλοδαποί (2 από Πολωνία, 1 από Γεωργία, 1 από Βέλγιο και 1 από Ρουμανία), ποσοστό 4,9%, και τα 96 θύματα ήταν ημεδαποί, ποσοστό 95,1%.

Όπως προέκυψε από τις απομαγνητοφωνημένες ενσύρματες επικοινωνίες από το Καταγραφικό Μηχάνημα του ΕΣΚΕ, κατά το χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς οι περισσότεροι κάτοικοι των οικισμών ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως π.χ. άτομα μεγάλης ή μικρής ηλικίας, ή άτομα με προβλήματα υγείας ή κινητικά κ.λπ.

Χρόνος-αιτία εγκλωβισμού

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα 74 από τα 101 θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή που εξελισσόταν η τραγωδία από τις 18:15 και μετά, όταν πλέον η φωτιά πέρασε σε δύο μέτωπα τη Λ. Μαραθώνος. Καταλυτικό ρόλο για τον εγκλωβισμό κατοίκων και παραθεριστών και ειδικότερα των 101 θυμάτων έπαιξαν η τοπογραφία (μεγάλες κλίσεις εδάφους κ.λπ.), η χωροταξία, οι συνθήκες που δημιούργησε η πυρκαγιά, όπως πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πυκνός καπνός, εισπνοή τοξικών και θερμών αερίων κ.λπ. και ο πανικός.

Σχετικά με την τοπογραφία των σημείων όπου βρέθηκαν τα θύματα στην περιοχή του συμβάντος, όλα εντοπίστηκαν σε περιοχές με μικρή κλίση >20% έως < 40% ή σε επίπεδες περιοχές. Κανένα δε βρέθηκε σε χαράδρα…
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top