Έκανε μεταμόσχευση πριν 21 χρόνια: Τώρα περιμένει στη λίστα για τον γιο του

Ασθενείς και λήπτες μιλούν για το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων στο STAR

Χιλιάδες ασθενείς κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να τους χαρίσει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Σήμερα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ασθενής, λήπτες και δότες μίλησαν για το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων. Ωστόσο η χώρα μας παραμένει τελευταία στην Ευρώπη.

«Στις πανελλήνιες πήγα στο νοσοκομείο για μία πνευμονία… και βγήκα με καρδιά! Για άλλο μπήκα, με άλλο βγήκα» εξηγεί η Ελεάνα. 

Είναι κοινωνική λειτουργός. Ήθελε, όμως, να γίνει γυμνάστρια. Τρία  χρόνια και έναν μήνα ζει με το μηχάνημα υποστήριξης καρδιάς. Ζει με την αγωνία να βρεθεί ένας συμβατός δότης. 

«Έχω ξεχωριστό ήχο για το Ωνάσειο. Περιμένω...με ψυχραιμία, με κοιτάνε περίεργα, αλλά λέω δεν πειράζει! Κι εγώ θα κοίταζα περίεργα.. Έμαθα ποιος είναι δίπλα μου και ποιος όχι» λέει η ίδια. Δίπλα της εκτός από τους γιατρούς, ο πατέρας της.

«Η Ελεάνα έχει ένα από τα τρία μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα. Όταν θα έρθει η στιγμή της μεταμόσχευσης, εγώ θα σκέφτομαι και την οικογένεια που έχασε κάποιον» λέει ο πατέρας της.  

Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη

Ένας δότης μπορεί να χαρίσει ζωή μέχρι και σε επτά λήπτες, η χώρα μας, όμως, παραμένει η τελευταία στην Ευρώπη, με πρώτη σταθερά την Ισπανία.

«Ναι είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη δυστυχώς.. ελπίζω όμως οι Έλληνες να ευαισθητοποιηθούν.. αυτός είναι ο στόχος μας» λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. 

Σκεφτόμαστε σαν δότες στη ζωή μας. Έχουμε, όμως, περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούμε ένα μόσχευμα, παρά να δώσουμε. 

Ο κύριος Καρυδάκης και η σύζυγός του πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του Σόλωνα, όταν ο οδηγός που τον χτύπησε, τον εγκατέλειψε στη λεωφόρο Κηφισίας. 

«Πιαστήκαμε από αυτό. Τους λήπτες δεν τους ξέρουμε. Ξέρουμε, όμως, ότι είναι δύο νέα παιδιά κα μας φτάνει» λένε οι γονείς του δότη. 

Έκανε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από 21 χρόνια και τώρα περιμένει στη λίστα για τον γιο του

Ο Θωμάς έκανε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από 21 χρόνια. Πέρασε, όμως, τον ίδιο Γολγοθά όταν χρειάστηκε να περιμένει και πάλι στις λίστες. Αυτή την φορά για τον γιο του, τον μικρό Αλέξανδρο! 

Η σκέψη του στην οικογένεια του δότη! «Τους ευχαριστώ για τη δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Θωμάς. 

Μεταμόσχευση μυελού των οστών και πρωταθλητής στη σφαιροβολία

Λευχαιμία ήταν η διάγνωση των γιατρών, όταν ο Απόστολος λιποθύμησε σε έναν αγώνα βόλεϊ. «Και δε θα πάω προπόνηση;» Ήταν η πρώτη του αντίδραση. Τελικά ο Απόστολος έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και επέστρεψε στα γήπεδα… νικητής!

«Επέστρεψα! Κυνήγησα στόχους υψηλούς. Στόχος μου είναι να δώσω δύναμη στα παιδιά που περνούν το ίδιο. Όταν μπήκα στο νοσοκομείο, δεν έλεγα θέλω να ζήσω.. έλεγα θέλω να γίνω πρωταθλητής. Στο πλευρό μου έχω το Όραμα Ελπίδα και θέλουμε να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο πιο πολλούς δότες» λέει ο Απόστολος Χαριτωνίδης, παγκόσμιος Πρωταθλητής Σφαιροβολίας και μεταμοσχευμένος μυελού των οστών. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top