Μάνα Γιακουμάκη: «Όλοι είναι εδώ, ζωντανοί. Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα»

Ξεκίνησε η δίκη των 9 Κρητικών - Συγκλόνισε ο πατέρας του φοιτητή

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο δικαστήριο

Ξεκίνησε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των εννέα Κρητικών, που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές ήταν όταν η μητέρα του Βαγγέλη είπε πως όλοι είναι εδώ ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί της είναι στο χώμα, αλλά και η στιγμή που ο πατέρας του αδικοχαμένου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει, κάνοντας τους πάντες στην αίθουσα να ξεσπάσουν σε κλάματα.

Τα 20 μαρτύρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα χέρια των συμφοιτητών του

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση Γιακουμάκη: Εμείς δεχτήκαμε bullying

Ο Bαγγέλης Γιακουμάκης

Tραγικές φιγούρες οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Πιασμένοι χέρι-χέρι οι γονείς και η αδερφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη έφτασαν στο δικαστήριο, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Όπως περιέγραψε η δημοσιογράφος Ρούλα Κουσκουρή στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Γιακουμάκη, όταν συναντήθηκε με την υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, την κοίταξε και με δάκρυα στα μάτια της είπε:

Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα. Του στέρησαν τα όνειρά του. Όλοι αυτοί είναι καλά και γελούν. Είναι εδώ, ζωντανοί. Το παιδί μου δε ζει, όμως.

Λύγισε στην κατάθεσή της

«Ο γιος μου ήξερε μόνο να αγαπάει» είπε η Μαρία Γιακουμάκη, η οποία ανέβηκε πρώτη στο βήμα.

Η μητέρα του Βαγγέλη μετέφερε το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από την υπεύθυνη της εστίας και την ενημέρωνε πως «“το παιδί σας υποφέρει από τη συμπεριφορά των συγκατοίκων του. Τα παιδιά εδώ στη Σχολή τον στοχοποιούν”. Έτσι ενημερωθήκαμε πρώτη φορά για κάποια περιστατικά την 1η χρονιά που ήταν στη σχολή. Τότε αποφάσισε να φύγει από το δωμάτιο όπου έμενε με τους Κρητικούς και να πάει σε άλλο δωμάτιο».

Ωστόσο οι αντιδράσεις εντάθηκαν όπως λέει. Τον απειλούσαν πως «αν φύγεις δε θα ξανακάνεις παρέα μαζί μας, δεν τον άφησαν να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για να φάει. Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον χτύπαγαν, τον χλεύαζαν και τον ανάγκαζαν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Του έκαναν τον φίλο και στη συνέχεια τον έριχναν κάτω».

«Του έσπαγαν τις τάβλες από το κρεβάτι, σφουγγάριζαν με την πετσέτα του και τον ανάγκαζαν να σκουπίζεται με αυτή, του έβαζαν χρώμα στο σαμπουάν τη στιγμή που λουζόταν για να λερώνεται» περιέγραψε η μητέρα του Βαγγέλη. 

Τέλος, τόνισε πως ο ρόλος των εννέα Κρητικών ήταν περίεργος και την περίοδο που εξαφανίστηκε ο Βαγγέλης.

«Όταν είχα έρθει εδώ τις πρώτες 2-3 μέρες μου έκαναν τον φίλο» είπε η μητέρα του, υποστηρίζοντας πως ήταν «κοντά» της με σκοπό να την κατασκοπεύουν.  Παράλληλα είπε πως «μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη πληροφορήθηκα πως οι κατηγορούμενοι ήταν κάτι σαν αρχηγοί στη Σχολή. Δημιουργούσαν προβλήματα και σε άλλους φοιτητές».

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης με την αδερφή του Βαγγέλη. Φωτογραφία: Παππά Παρασκευή/ΙnTime

Συγκλόνισε ο πατέρας του Βαγγέλη

Όταν ο Ανδρέας Γιακουμάκης ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει οι περισσότεροι στην αίθουσα έκλαιγαν με λυγμούς.

«Τέσσερα χρόνια πάω κι έρχομαι και δεν ξέρω γιατί. Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Εγκωμίαζαν όλοι αυτοί το παιδί μου, αλλά ζούσε μία καθημερινή παραβατικότητα. Μας απέκρυψαν πράγματα. Μας είπαν ότι ήταν 20 χρονών άνδρας και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν τι περνούσε. Εγώ έχασα τον γιο μου. Δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω από το δικαστήριο. Έχω κάνει το σπίτι μου εδώ στα Γιάννενα και δεν ξέρω γιατί, εδώ και τέσσερα χρόνια. Μου μιλήσανε στα σχολεία για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Σε άλλα σχολεία έχω πάει εγώ. Πήρα αυτά τα παιδιά τηλέφωνο, γιατί νόμιζα ότι ήταν φίλοι. Ο γιος μου ήξερε να τους αγαπάει. Αν πράττουν έτσι οι φίλοι και συμπεριφέρθηκαν έτσι στο παιδί μου, τι να πω! Δεν μπορώ να κατανοήσω από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια γίνονται μειονεκτήματα στους ανθρώπους».

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Αναβολή πήρε η δίκη του πατέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Τραγικές φιγούρες οι γονείς και η αδερφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Έφτασαν πιασμένοι χέρι-χέρι στα δικαστήρια. Φωτογραφία: Λεωνίδας Μπακόλας/Eurokinissi

Στο δικαστήριο κατέθεσε όμως και η αδελφή του Βαγγέλη, Ελένη Γιακουμάκη. «Δεν είχα καταλάβει κάτι. Συζητούσαμε για την Σχολή. Δε μου είπε αν είχε προβλήματα. Μόνο ότι του είχαν ρίξει κρασί στο μπουφάν και ότι ο …. τον χτύπησε στο πόδι με μια σανίδα. Μετά την αλλαγή δωματίου ξέκοψε. Τα περιστατικά βίας τα πληροφορήθηκα από το Δικαστήριο».

Οι πρώην συμφοιτητές του Βαγγέλη, όλοι τους ηλικίας από 20-24 ετών σήμερα, κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου φοιτητή. 

Η κατηγορία συνιστά πλημμέλημα και δε σχετίζεται με την ποινική δίωξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση καταδίκης τους, δεν προβλέπεται ποινή κάθειρξης για το συγκεκριμένο αδίκημα. 

«Περιμένει από τη δικαιοσύνη να αποδώσει τα του Καίσαρα τω Καίσαρι και να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας. 

Οι εννέα Κρητικοί δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο

Οι εννέα Κρητικοί πρώην συμφοιτητές του Βαγγέλη που κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος του 19χρονου δεν εμφανίστηκαν για ακόμη μια φορά στο ακροατήριο. 

«Θα δείτε ότι από το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία δεν έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ για την πράξη που κατηγορούμαστε» λέει η δικηγόρος κατηγορούμενου, Ιωάννα Τσιρίκα.

Για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 μάρτυρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πρώην σπουδαστές της Γαλακτοκομικής σχολής. Μάλιστα, για δύο που δεν προσήλθαν σήμερα διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους την Τετάρτη το πρωί. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο Βαγγέλης φεύγει από το δωμάτιο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου διαμένει μαζί με συμφοιτητή του. Ο 20χρονος, ενώ πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του για το πού πηγαίνει, αυτή τη φορά δεν του λέει τίποτα. Ο Γιακουμάκης έφυγε παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά του, αφήνοντας, ωστόσο, πίσω το μπουφάν, το πορτοφόλι, αλλά και το κινητό του.

Το ίδιο βράδυ, συμφοιτητές του Βαγγέλη που ανησυχούν για την τύχη του χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του. Είχε προηγηθεί αγωνιώδες τηλεφώνημα της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής, χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά τα πρώτα 24ωρα, οι έρευνες επεκτείνονται και στο εσωτερικό της σχολής. Πολλά από τα - μέχρι τότε - κλειστά στόματα αρχίζουν να ανοίγουν. 

Συμφοιτητές του Βαγγέλη κάνουν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση σε βάρος του 20χρονου από συγκεκριμένη ομάδα σπουδαστών που καταγόταν επίσης από την Κρήτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι συγκεκριμένοι σπουδαστές είχαν πετάξει τον Βαγγέλη από τις σκάλες, τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, και τον έκλειναν στην ντουλάπα. 

Έπειτα από έλεγχο που διενεργεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία και η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της. 

Ο Βαγγέλης εντοπίζεται στα μέσα Μαρτίου από ζευγάρι που έκανε βόλτα, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Το άψυχο κορμί του βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top