Το χωριό που θυσιάστηκε για να... «ξεδιψάσει» η Πάτρα!

Οι Τόσκες Αχαΐας ανήκουν πια στο παρελθόν

Στην Αχαΐα υπάρχει ένα χωριό όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να μετακομίσουν σε γειτονικά χωριά για να κατασκευαστεί το φράγμα του Πείρου – Παραπείρου προκειμένου να έχει νερό η Πάτρα. Ο λόγος για τις Τόσκες Αχαΐας. 

«Εδώ ζήσαμε όλα μας τα χρόνια, εδώ μεγαλώσαμε και το αποχωριστήκαμε με μεγάλο πόνο ψυχής. Εδώ υπήρχαν 62 σπίτια, εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, μύλος, νεροτριβή, ελαιοτριβείο», ανέφερε με πόνο πρώην κάτοικος του χωριού.

Το άλλοτε ζωντανό και πράσινο χωριό Τόσκες, σήμερα θυμίζει «σεληνιακό τοπίο». Ακόμα και τα λίγα ερείπια και τα δύο εκκλησάκια που απομένουν από το χωριό, σε λίγο καιρό θα βυθιστούν για πάντα κάτω από το νερό, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες του φράγματος Πείρου-Παραπείρου. 

«Το μεγάλο μας παράπονο είναι ότι θα πάρουν όλοι νερό εκτός από τα διπλανά χωριά», τόνισε δυσαρεστημένος ο Πρόεδρος του Οικισμού Τόσκες, Φώτης Στάμος.

Η ιδέα κατασκευής αυτού του μεγαλεπήβολου φράγματος έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1963 από τον Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου. Ωστόσο, το έργο άρχισε να κατασκευάζεται το 2006, ενώ  χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια να ολοκληρωθεί.
 
«Είναι έργο πνοής για την Αχαΐα, λύνει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της Πάτρας, της Βιομηχανικής Περιοχής και της Δυτικής Αχαΐας. Το ύψος του φράγματος είναι 75 μέτρα και ο όγκος του 50 εκατ. κυβικά νερού», ανέφερε ο Γιώργος Λαζαρής - Πολιτικός Μηχανικός - Επιβλέπων Έργου Φράγματος Πείρου – Παραπείρου.       

Στην πιο κρίσιμη φάση του, εισέρχεται το έργο του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, καθώς στις 15 Μαΐου αναμένεται να γίνει η κατάκλιση, που θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη. 

«Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί μια φανταστική λίμνη. Η οικολογική ζημιά που έγινε κατά της διάρκειας της κατασκευής θα αντικατασταθεί με μια λίμνη που θα έρθουν είδη ψαριών και υδρόβιων πτηνών και θα θυμίζει λίμνη Κερκίνη. Αναμένεται ν' αλλάξει την εικόνα της περιοχής και ετοιμάζεται μελέτη για την τουριστική αξιοποίηση στα πέριξ του φράγματος», τόνισε ο Γιώργος Λαζαρης.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top