Κύκλωμα χρυσού: Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών

Απίστευτο φιάσκο: Η ανακρίτρια ζητά αποφυλακίσεις - Η Εισαγγελία δεν απαντά

Σε μια απίστευτη γκάφα εξελίσσεται η υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού με πρωταγωνιστή γνωστό ενεχυροδανειστή. Η ανακρίτρια ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι, θεωρώντας ότι τα αδικήματα καταρρέουν. Η Εισαγγελία όμως μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει απαντήσει. Την ίδια ώρα, οι πρωτοφανείς εξελίξεις στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού έχουν προκαλέσει και ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές. 

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή

Συνολικά 63 κατηγορούμενοι, 8 προφυλακίσεις, 6 μήνες παρακολουθήσεων, φαντασμαγορική παρουσίαση με πλάκες χρυσού και ασημιού, μετρητά και κοσμήματα, όλα τινάζονται στον αέρα σε ένα απίστευτο φιάσκο, με την ανακρίτρια να ζητά να βγουν από τη φυλακή όσοι προφυλακίστηκαν τις προηγούμενες μέρες για λαθρεμπορία χρυσού.

Η ανακρίτρια στο έγγραφο της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρει ότι δε συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τις προφυλακίσεις των 8 κατηγορουμένων. Δηλαδή, ουσιαστικά καταρρίπτεται το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού ρίχνοντας σαν ντόμινο και όλα τα υπόλοιπα. 

«Δε θέλουμε να υποβάλουμε μηνύσεις για κατάχρηση εξουσίας που είναι κακούργημα και πιστεύω το αίτημα θα ικανοποιηθεί. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σκευωρίες και προσπάθειες παραπλάνησης της δικαιοσύνης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα» σημείωσε ο δικηγόρος του ενεχυροδανειστή, Αλέξης Κούγιας. 

Θρίλερ με την Εισαγγελία που δεν απαντά

Από τη στιγμή που η ανακρίτρια ζήτησε τις αποφυλακίσεις ξεκίνησε ένα νέο θρίλερ με την εισαγγελία να μην απαντά στο αίτημα των αποφυλακίσεων. Το αποτέλεσμα είναι οι 8 κατηγορούμενοι να παραμένουν κρατούμενοι και οι συνήγοροι τους να σκέφτονται πλέον να προσφύγουν στο δικαστικό συμβούλιο. 

«Η αστυνομία έπρεπε να συνεργαστεί με τις τελωνειακές αρχές. Δεν υπάρχει λαθρεμπορία αν η τελωνειακή αρχή δεν προσδιορίσει ποιοι είναι οι διαφυγόντες δασμοί» τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχάλης Δημητρακόπουλος. 

«Η παράτυπη εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, ούτε έχουν διαφύγει εν προκειμένω δασμοί και φόροι» σημειώνεται στο έγγραφο της ΑΑΔΕ.

Τα λάθη που οδήγησαν στο φιάσκο

Το αδίκημα που αποδίδει η Αρχή είναι μια απλή τελωνειακή παράβαση. Το λάθος που έκαναν οι αρχές είναι ότι δε συμβουλεύτηκαν τελωνιακούς. Έτσι καταρρέουν και οι κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ενημέρωναν συνεχώς τους εισαγγελείς, οι οποίοι επόπτευαν την έρευνα σε όλα τα στάδια και τελικά άναψαν το "πράσινο φως" για τις συλλήψεις. 

Μάλιστα, η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς είχαν ενημέρωση για το σύνολο του προανακριτικού υλικού και μαζί με την ανακρίτρια έδωσαν συγχαρητήρια για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης. 

Μέχρι αυτή την ώρα από την εισαγγελία δεν έχουμε καμία απάντηση για το αν και τι πήγε στραβά σε αυτή την υπόθεση.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top