Πλωμάρι:18 χρόνια οι κάτοικοι προειδοποιούσαν για επικινδυνότητα των βράχων

Εκκενώθηκε τμήμα του οικισμού

Πρώτη δημοσίευση 17:05

Στην οριοθέτηση του τμήματος του οικισμού του Πλωμαρίου, που εκκενώνεται και οι κάτοικοι του μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, όπου και θα φιλοξενηθούν, κατέληξε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Μία μέρα μετά την κατολίσθηση βράχων στο Πλωμάρι της Λέσβου, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. 14 σπίτια εκκενώθηκαν και άλλα 10 πρόκειται να εκκενωθούν για λόγους ασφαλείας. Το πρωί, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Εύθυμης Λέκκας, πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. 

Το όργανο συνεδρίασε στο Πλωμάρι και κατέληξε στις αποφάσεις του αφού έλαβε υπόψη και τη γνώμη του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα που μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο της κατολίσθησης αλλά και στο τμήμα του οικισμού που επλήγη από το φαινόμενο.

Οι εικόνες καταστροφής σοκάρουν. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι έχουν επισημάνει το πρόβλημα εδώ και 18 χρόνια παίρνοντας εγγυήσεις ότι δεν κινδυνεύουν και οι τόνοι ανεβαίνουν.

Η μικροσεισμική δραστηριότητα, οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και η λιθολογία και η γεωλογική δομή της περιοχής είναι οι κύριες αιτίες των καταπτώσεων, όπως προέκυψε από την αυτοψία που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Το βράδυ του Σαββάτου λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι ένιωσαν ένα δυνατό τράνταγμα που έμοιαζε με σεισμό. Bγαίνοντας από τα σπίτια τους διαπίστωσαν ότι αποκολλήθηκαν βράχια μεγάλου όγκου από τον Προφήτη Ηλία, και έπεσαν από ύψος 30 μέτρων . 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top