Αυτοψία Star: Αλωνίζουν οι διακινητές στον Έβρο

Μόνο το οκτάμηνο του 2018 πέρασαν από τον Έβρο 13.000 πρόσφυγες

Με ξέφραγο αμπέλι μοιάζει ο ποταμός Έβρος, όπως θα δείτε στην αυτοψία του  Star στην ακριτική περιοχή. Οι συνοριοφύλακες καταγγέλλουν πως έχουν μείνει ελάχιστοι απέναντι στα κυκλώματα των διακινητών χωρίς εξοπλισμό όπως θερμικές κάμερες και αυτοκίνητα.

Με την κάμερα του Star διανύσαμε μια απόσταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου και δεν  συναντήσαμε ούτε μια περίπολο.  Κάθε σημείο του ποταμού είναι ελεύθερο για τους διακινητές  με τους συνοριοφύλακες να ψάχνουν στα τυφλά. Από τις δέκα θερμικές κάμερες λειτουργούν μόνο τρεις. 

Για  180 χιλιόμετρα  συνοριακής γραμμής κατά μήκος του Έβρου υπάρχουν 350 συνοριοφύλακες, 270 αστυνομικοί και 72 άτομα φρόντεξ. Το 2012 που ξεκίνησε η επιχείρηση ασπίδα, μόνο οι αστυνομικοί ήταν 1800.
 

Το ποτάμι έχει γίνει κυριολεκτικά σουροτήρι.  Μόνο το οκτάμηνο του 2018 πέρασαν από τον Έβρο 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Παρόλο που εμπλέκονται τρεις υπηρεσίες, η αστυνομία, οι συνοριοφύλακες και η φρόντεξ ο συντονισμός είναι ανύπαρκτος. 

Η αστυνομία δεν έχει τις υποδομές και τα μέσα τα οποία θα προκάλεσαν επάρκεια. 

Ακόμη και τα σκάφη που δώρισε γνωστός Αθηναίος επιχειρηματίας στην αστυνομία για να περιπολούν στο Έβρο, δεν βγαίνουν συχνά, παρά μόνο όταν χρειάζεται να κάνουν κάποια διάσωση.

Τα περάσματα εντοπίζονται πηγαίνουν οι αρχές. Εκεί που κλείνεις ένα ανοίγει άλλο. Είναι δύσκολο να ελέγξεις μια περιοχή με 180 χλμ. Οι διακινητές βρίσκουν άλλα.

Οι Εβρίτες ελπίζουν σε μια βροχή που θα ανεβάσει τη στάθμη του ποταμού. Μέχρι τότε οι δουλέμποροι θα κάνουν ανενόχλητοι πάρτι.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top