Άνοιξε ξανά το Ναυάγιο μετά την κατολίσθηση – Πού χρειάζεται προσοχή

Σε ποιο σημείο επιτρέπεται να δένουν τα τουριστικά πλοία

Πρώτη δημοσίευση: 12:29

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ανοιχτή είναι και πάλι για το κοινό η δημοφιλής παραλία του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, μετά την τρομακτική κατολίσθηση της 13ης Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουρίστες.

Έκτοτε, η παραλία παρέμενε κλειστή για λόγους ασφαλείας των λουόμενων.

Ναυάγιο κατολίσθηση

Από σήμερα το πρωί όμως, τα τουριστικά πλοία μπορούν και πάλι να προσεγγίζουν το σημείο. Ωστόσο επιτρέπεται να δένουν μόνο μπροστά από το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» και όχι στις άκρες της παραλίας.

Στο σημείο βρίσκεται δύναμη του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, όπου με σκάφος από θάλασσα αλλά και με Λιμενικούς στην παραλία πραγματοποιούν ελέγχους για την προστασία των τουριστών.

Ναυάγιο κατολίσθηση

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της επιστημονικής-τεχνικής ομάδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, που διερεύνησε τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και την ασφάλεια πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο.

Από τη συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι: 

 

  • Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακής ζώνης χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. 
  • Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για τον λόγο αυτόν κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.
  • Η επιστημονική ομάδα συμπέρανε ότι έως ότου πραγματοποιηθεί λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μπορούσε να επιτραπεί σε ένα μικρό μόνο τμήμα, σχήματος παραλληλογράμμου που ορίζεται από το ναυάγιο του πλοίου και την ακτογραμμή, η αποβίβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα να υπάρχει αυστηρό όριο στον αριθμό των επισκεπτών. 

Ναυάγιο κατολίσθηση 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top