Μαρτυρία αστυνομικού: "Σβήναμε πτώματα με τον πυροσβεστήρα του περιπολικού"

Δεν λειτούργησαν οι ασύρματοι – Με φωνές προσπαθούσαν να συντονιστούν

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι

Η απόρρητη υπηρεσιακή αναφορά από πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης που περιπολούσε στην Ανατολική Αττική τη μαύρη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύοντας τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα της πυρκαγιάς και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των αστυνομικών να σώσουν τους κατοίκους από τα φλεγόμενα σπίτια τους. 

Στο απόρρητο αυτό έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», αποκαλύπτεται ότι το πλήρωμα περιπολικού μετά από σήμα του Κέντρου Επιχειρήσεων, εντόπισε έξι νεκρούς στις 11:16 μ.μ.

«Μεταβήκαμε επί της οδού Πανός όπου βρήκαμε τα πτώματα 4 ενηλίκων και 2 ανηλίκων. Καιγόντουσαν ακόμα και τα κατασβέσαμε με πυροσβεστήρα που είχαμε στο όχημά μας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η περιγραφή των γεγονότων ξεκινά στις 16:53 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν το πλήρωμα του περιπολικού, την ώρα που εκτελούσε υπηρεσία πυρασφάλειας στην περιοχή της Διώνης, ειδοποιήθηκε για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη. 

«Λάβαμε σήμα ότι στην οδό Μιαούλη στον Νέο Βουτζά υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα μέσα στο σπίτι τους λόγω της φωτιάς. Άμεσα μεταβήκαμε στην εν λόγω οικία που είχε παραδοθεί στις φλόγες, παρακάμπτοντας τις εστίες φωτιάς και τον πυκνό καπνό. Μέσα στο σπίτι βρήκαμε την 63χρονη ιδιοκτήτρια Φ.Κ. και τον 50χρονο Ν.Κ., τους οποίους απεγκλωβίσαμε και μεταφέραμε στο όχημά μας. Ενώ προσπαθούσαμε να βρούμε ασφαλή διέξοδο από τις φλόγες και περί ώρα 6.05 μ.μ., βρήκαμε στην οδό Διαγόρα στον Νέο Βουτζά τον 73χρονο Ν.Ν., του οποίου το σπίτι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άμεσα τον απεγκλωβίσαμε και τον μεταφέραμε στο όχημα, όπου μας δήλωσε ότι εντός της οικίας έχει παραμείνει ο γιος του, Φ.Ν., 43 ετών. Βγήκα από το περιπολικό και μετά από αναζητήσεις τον εντόπισα στο πίσω μέρος του σπιτιού, που είχε περικυκλωθεί από την πυρκαγιά και τον έφερα στο όχημά μας. Προσπαθήσαμε να κατευθυνθούμε προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν, καθώς τα στενά απ’ όπου επιχειρήσαμε να διαφύγουμε ήταν μπλοκαρισμένα από σταθμευμένα οχήματα τυλιγμένα στις φλόγες, σπίτια που φλέγονταν καθώς και κολόνες της ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονταν εν μέση οδό και ομοίως φλέγονταν. Χωρίς καθυστέρηση και πραγματοποιώντας ελιγμούς ακολουθήσαμε τη διαδρομή από την οποία είχαμε προσεγγίσει την πρώτη οικία επί της οδού Μιαούλη», αναφέρει το έγγραφο και συνεχίζει:

«Μεταβήκαμε στη συμβολή των οδών Ιερολοχιτών και Άγγελου Σικελιανού στην Καλλιτεχνούπολη για να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό αυτοκινήτων και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Διερχόμενοι από την οδό Ισμήνης απεγκλωβίσαμε τον Στ.Μ., 53 ετών, ο οποίος μας καλούσε σε βοήθεια από την αυλή του σπιτιού του λόγω του πυκνού καπνού. Στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε κι άλλα εγκλωβισμένα άτομα εντοπίσανε έξω από σπίτι στην οδό Αττάλου δύο πολίτες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Πρόκειται για τον Π.Μ., 58 ετών, που έφερε εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο του το σώμα, και την Μ.Γ., 41 ετών, η οποία ομοίως έφερε εγκαύματα σε όλο της το σώμα».

Όσο περνούσε η ώρα οι συνθήκες γίνονταν ακόμα πιο δραματικές. Οι εγκλωβισμένοι είχαν πολλαπλασιαστεί, όπως και οι τραυματισμένοι. 

«Ενώ παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες σε ανδρόγυνο που είχε υποστεί εγκαύματα, ένας ηλικιωμένος άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Το σπίτι του είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ λόγω της διακοπής ρεύματος η γκαραζόπορτα δεν λειτουργούσε, εγκλωβίζοντάς τον με τη σύζυγό του. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο οδηγός του περιπολικού αστυφύλακας Ν.Κ. πήδηξε τη μάντρα και κατάφερε να απομακρύνει τους δύο ηλικιωμένους», τονίζεται στην αναφορά. 

Αποκαλύπτεται τέλος, ότι δε λειτουργούσαν καθόλου οι ασύρματοι της ΕΛΑΣ, καθώς δεν υπήρχε σήμα στην περιοχή. Την καταγγελία αυτή έκανε σήμερα στο κανάλι Ε! και ο αστυνομικός Γ. Βαχλιώτης, ο οποίος είναι συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ. 

Όπως είπε ούτε το GPS των περιπολικών λειτούργησε, καθώς οι χάρτες δεν ήταν ενημερωμένοι, αλλά ούτε και οι ασύρματοι και το νέο δίκτυο Sepura με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν στις φλόγες και αστυνομικοί. Τέλος, όπως τόνισε δεν υπήρξε καμία οργάνωση ή συγκεκριμένο σχέδιο και οι αστυνομικοί λειτουργούσαν αυτοβούλως. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top