Βίντεο ντοκουμέντο από τον Νέο Βουτζά - «Βλέπω εφιάλτες - Μη μας ξεχάσετε»

Πλιάτσικο στα καμένα - 150 Ινδοί καθάρισαν σπίτια στο Μάτι

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Μάτι. Ανεβαίνει διαρκώς ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που σάρωσε τα πάντα. Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 90. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στην περιοχή προσπαθούν να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες, ενώ νέα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συγκλονίζουν. 

Κάτοικος του Νέου Βουτζά προσπαθεί να περάσει μέσα από τις πύρινες γλώσσες, με το αυτοκίνητό του. Τρέχει για να σωθεί από τη φωτιά που γύρω του ...κατασπαράζει τα πάντα. 

«Όχι!! Κόψε, κόψε, κόψε… Κώστα δεν βλέπω τίποτα!!!» ακούγεται να λέει.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ. ΒΛΕΠΩ ΕΦΙΑΛΤΕΣ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ»

«Είναι δύσκολο για εμάς γιατί περάσαμε μέσα από φωτιές με το αυτοκίνητο και είναι μέσα στο μυαλό μας, τα βράδια είναι δύσκολο να κοιμηθείς ξυπνάμε, έχουμε εφιάλτες» λέει ο Νίκος Κήρικος, κάτοικος του Ν.Βουτζά. 

14 μέρες μετά την τραγωδία και ο Νίκος Κήρικος βλέπει σαν εφιάλτη όλα όσα έζησε τη μαύρη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου. 

«Το πιο συγκλονιστικό ήταν ένας κύριος που προσπαθούσε να σώσει μια μητέρα με δύο παιδιά. Αυτός ο άνθρωπος έσωσε μια άλλη γυναίκα, και η δική του κάηκε τρία σπίτια δίπλα. Θα θέλαμε ο κόσμος να μην μας ξεχάσει τον χειμώνα»

«ΖΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ» 

Εικόνες γκρίζες... Σπίτια καμένα. Αγωνία για το αύριο... Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ξεχάσουν μα δεν μπορούν... 
«Εκείνη την ημέρα ήταν κόλαση. Είναι καλύτερα να μην τα θυμάται κανείς. Η ζωή μας ήρθε ανάποδα. Ζήσαμε μια καταστροφή που εγώ έχω στη μνήμη μου από τις διηγήσεις του πατέρα μου που ήταν Μικρασιάτης, από τη Σμύρνη» περιγράφει ο Βησσαρίων Παντελίδης, κάτοικος της περιοχής.

«ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ»

Μέσα στην απογοήτευση νιώθουν να ζεσταίνει την ψυχή τους η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου. Από όλη την Ελλάδα έφτασαν στο Μάτι εθελοντές για να τους απλώσουν το χέρι και να τους βοηθήσουν όπως μπορούν. 
«Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, με αυτό το θυμικό που έχουμε, και την ψυχολογία που έχουμε που στην ανάγκη ενωνόμαστε»

150 ΙΝΔΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

150 Ινδοί με σκούπες στα χέρια πήγαν το πρωί στο Μάτι για να δώσουν και αυτοί ένα χέρι βοηθείας, ανιδιοτελώς...
«Εμείς πήραμε τηλέφωνο, πότε να έρθουμε να βοηθήσουμε» 

«Είμαστε 29 χρόνια εδώ οι Έλληνες μας αγαπάνε και αυτό το εκτιμούμε. Συλλυπητήρια για όποιους καήκανε, στεναχωρηθήκαμε όλοι»

Εκτός από τους δημόσιους δρόμους οι Ινδοί μπήκαν και σε σπίτια κατοίκων που έχουν καταστραφεί από τις φωτιές. 

«Οι άνθρωποι ήρθαν εθελοντικά και τους ευχαριστούμε πολύ, είναι πολύ συγκινητική η ενέργεια τους. Ήρθαν οι φίλοι μας οι Ινδοί και δεν ήρθε το κράτος» περιγράφει κάτοικος της περιοχής. 

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ 

Την ίδια ώρα κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Μπαίνουν νύχτα στα κατεστραμμένα σπίτια, ψάχνουν μέσα στις στάχτες, αρπάζουν ό,τι βρουν και εξαφανίζονται. 

«Καθόμασταν νύχτα εδώ με τον συνάδελφο και είδαμε ένα ΙΧ, ένα ζευγάρι να κλέψει καλώδια. Μέσα στα καμένα μπαίνουν και παίρνουν ό,τι βρίσκουν» αναφέρει πυροσβέστης.

«Πρέπει να υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση στην περιοχή, πατάνε πάνω στον πόνο του κόσμου»

ΥΠΟΔΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ

Έφτασαν στο σημείο να ...υποδυθούν τους πυρόπληκτους προκειμένου να αρπάξουν από το κλειστό γυμναστήριο της Ραφήνας ρούχα και παπούτσια όπου έχουν συγκεντρωθεί σε κούτες για τους ανθρώπους που έμειναν στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη. 

«Πήρανε κάποιοι άνθρωποι ρούχα και παπούτσια, καινούρια τα οποία δεν τα είχαν ανάγκη, για να τα πουλήσουν. Τις δύο πρώτες μέρες ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα. Ακόμα δεν είχαν όλοι τα χαρτιά στα χέρια τους» λέει κάτοικος. 

Ήταν τόσο μεγάλο το θράσος τους που έψαχναν στις κούτες ακόμη και για ...επώνυμα ρούχα!! 
«Τις ψάχνανε τις μάρκες να είμαι ειλικρινής αλλά οκ νομίζω ότι το λύσαμε. Η πρώτη ανάγκη κάποιου που κάηκε το σπίτι είναι να πάρει ένα μπλουζάκι, ένα σορτσάκι και ένα παντελόνι και άρχισε ο άλλος να μου ζητά χειμωνιάτικο μπουφάν».

ΟΤΑΝ ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΟΙ ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΜΨΥΧΩΣΟΥΝ

Νέες φωτογραφίες φέρνει το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR στη δημοσιότητα από την εκκένωση της κατασκήνωσης του Αγίου Ανδρέα. Ένα μαύρο σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή. Τα παιδιά κατέβηκαν με τη βοήθεια των ομαδαρχών στην παραλία μέχρι να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Ακούστε πως περιγράφει εκείνες τις στιγμές αυτόπτης μάρτυρας. 

«Κατέβαιναν ανά ομάδες, ο κάθε ομαδάρχης με τα δικά του παιδιά ήρεμα, ήσυχα, με τραγουδάκια, εμψυχώνοντας τα παιδιά γιατί κάποια ήταν σε πανικό και κλαίγανε»

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ : 90 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Η μακάβρια λίστα έφτασε τους 90 νεκρούς. Το πρωί κατέληξε 85χρονος εγκαυματίας, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική του Ευαγγελισμού, ενώ χθες βράδυ άφησε την τελευταία της πνοή στο ίδιο νοσοκομείο και μια 55χρονη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top