Ολοκληρωτική καταστροφή στο Μάτι: Κάηκε ολοσχερώς το 70% των εκτάσεων

Το υπόλοιπο 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις

Πυρκαγιά Μάτι Εθνικό Αστεροσκοπείο

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ ξεκλήρισε και πολλές οικογένειες.

Εκτός από τις μαύρες αναμνήσεις, τον πόνο και τα ψυχικά τραύματα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν κατεστραμμένο οικισμό ο οποίος θα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από το μηδέν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η πυρκαγιά έκαψε ολοσχερώς το 70% των εκτάσεων, ενώ το υπόλοιπο 30% που απέμεινε, αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις.

Στο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), υπάρχει λεπτομερής αποτίμηση της καταστροφής σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου  με βάση συστήματα Drones/UAV υπερυψηλής χωρικής ανάλυσης (3,5 εκατοστών).

«Η αναλυτική φωτο-ερμηνεία των αεροφωτογραφιών αυτών, οι οποίες ελήφθησαν δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από την καλυφθείσα έκταση ποσοστό επιφανείας της τάξης του 70% αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Ο ορθοφωτοχάρτης καλύπτει συνολική έκταση 4.318 στρεμμάτων και συντάχθηκε με αξιοποίηση των αεροφωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν στις 25 Ιουλίου, με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ)/UAV τύπου Falcon, σε συνεργασία με την εταιρεία Άρτεμις-Aerosurvey.

Σκοπός του χάρτη αυτού είναι να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη διαχείριση κι αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών.

Οι εργασίες πτήσεων UAV, λήψεων και επεξεργασίας των αεροφωτογραφιών, καθώς και φωτοερμηνείας των πυρόπληκτων περιοχών αποτελούν προσφορά του Κέντρου Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ προς την πολιτεία.

«Στις δύσκολες αυτές μέρες, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, γι' αυτό και οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση της πολιτείας, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής» αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top